Jaaroverzicht nieuws Colombia 2017

Voor Colombia was het een jaar van stakingen en omkoopschandalen maar ook van een jaar lang vrede met de FARC-rebellen en een ticket naar het WK in Rusland. En zo passeerde er nog veel meer de revue. JairoBernal.com heeft de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen uit Colombia voor u op een rij gezet.

Januari


Colombia een geliefd vakantieland
Colombia is geliefd als vakantieland en ziet de toename van toeristen dan ook elk jaar toenemen. Colombia staat steeds vaker in de toplijsten van favoriete vakantiebestemming. Volgens het zakentijdschrift Forbes is Bogotá een van de 12 topbestemmingen van 2017 die je moet bezoeken. Daarnaast werd Colombia in januari door FITUR, een jaarlijkse internationale toerisme beurs in Madrid, verkozen tot de beste toeristische bestemming voor LGBT (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) voor het jaar 2017. In dezelfde maand kreeg Cartagena bezoek van het meest luxueuze cruiseschip ter wereld de ‘Seven Seas Explorer’. Uit cijfers bleek ook het aantal cruiseschepen naar Colombia te zijn toegenomen.


Odebrecht corruptieschandaal

In 2017 vloeide het Odebrecht corruptieschandaal zich als een olievlek over Colombia. Voormalige minister Gabriel Garcia Morales van de regering van Alvaro Uribe is beschuldigd van het aannemen van 6,5 miljoen dollar aan steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Senator Otto Bula werd ook gearresteerd voor betrokkenheid bij het omkoopschandaal. Volgens documenten van het Amerikaanse Ministerie van Justitie, betaalde Odebrecht 788 miljoen dollar aan steekpenningen in 12 landen in Latijns-Amerika en Afrika, met inbegrip van Colombia, waar naar verluidt meer dan 11 miljoen is betaald in 2009 en 2014. Later in het jaar werden meerdere overheidsfunctionarissen beschuldigd en aangeklaagd voor de betrokkenheid bij het Odebrecht corruptieschandaal.

Februari


Start vredesbesprekingen ELN
Op 7 februari begon officieel de start van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellengroep het Nationale Bevrijdingsleger (ELN). Na een vredesakkoord te hebben bereikt met de guerrillabeweging FARC wil de regering nu ook een akkoord bereiken met de laatste linkse guerrillabeweging van het land. De start van de onderhandelingen zaten maandenlang muurvast. De regering stelde de voorwaarde om de door ELN ontvoerde Odin Sanchez eerst vrij te laten voordat de vredesbesprekingen konden beginnen. De rebellen stelden het verzoek steeds uit totdat ze vlak voor de start van de vredesbesprekingen de voormalige congreslid vrij lieten. De vredesbesprekingen vinden plaats in Quito, Ecuador en de landen Venezuela, Noorwegen, Cuba, Chili Ecuador en Brazilië bemiddelen tussen de twee partijen.


Colombia is tweede gelukkigste land ter wereld
Vanuit een onderzoek uitgevoerd door Centro Nacional de Consultoría (CNC) en gegevens van het Wereldwijde Onafhankelijke Netwerk voor Marktonderzoek (WIN) is gebleken dat Colombia het tweede gelukkigste land ter wereld is. Dat Colombianen gelukkigen mensen zijn blijkt wel uit voorgaande onderzoeken. In 2015 en 2016 was Colombia respectievelijk nummer twee en één op de lijst.

Maart


FARC levert wapens in
Op 1 maart is de het ontwapeningsproces van guerrillabeweging FARC begonnen als onderdeel van het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering met de FARC in november 2016 ondertekende. De rebellen demobiliseerden in transitiezones verdeeld over het hele land en leverden hun wapens in onder toezicht van de Verenigde Naties.


Moordenaar zevenjarig Yuliana krijgt 51 jaar
In december 2016 werd de zevenjarig Yuliana Samboní verkracht, mishandeld en gewurgd achtergelaten in de machinekamer van een jacuzzi in een nabijgelegen luxe-penthouse. Colombia was geschokt. De moord zorgde voor heel wat afgrijzen bij de Colombiaanse bevolking en ontketende een storm aan protest tegen al het geweld dat kinderen ondergaan in het land. Op 29 maart werd Rafael Uribe Noguera, verantwoordelijk voor mishandeling, verkrachting en moord op Yuliana Samboní, veroordeeld tot 51 jaar en negen maanden gevangenisstraf.

April


Tragedie Mocoa: 321 doden door modderstroom
Een groot deel van de stad Mocoa in het zuidwesten van Colombia werd in de nacht van 31 maart op 1 april bedolven onder een stroom van water, modder en puin toen drie rivieren buiten hun oevers traden. Bij de natuurramp kwamen 321 mensen om het leven en raakten 4506 mensen dakloos.


17 doden door aardverschuivingen in Manizales
Nog geen drie weken na de ramp in Mocoa wordt de stad Manizales getroffen door aardverschuivingen veroorzaakt door zware regenval. De wijken Aranjuez, Persia, Sierra Morena, González en Granjas werden het zwaarst getroffen waarbij 17 mensen om het leven kwamen.

Mei


Onrust in Buenaventura
Ontevreden burgers van de havenstad Buenaventura zorgden voor rellen, plunderingen en stakingen in de stad. De stakingen duurden 20 dagen en werd opgeheven nadat de demonstranten een akkoord met de nationale regering hadden bereikt over onder andere betere gezondheidszorg, betere infrastructuur, misdaadbestrijding en voldoende drinkwater.


300.000 leraren staken voor beter onderwijs
Op 11 mei startten zo’n 300.000 leraren een staking na vastgelopen gesprekken met de overheid over onder andere betere arbeidsomstandigheden en hogere salarissen. Na een staking van 37 dagen werd er een akkoord bereikt. De staking heeft 8 miljoen studenten in Colombia getroffen.

Juni


Guerrillabeweging FARC is ontwapend
De Verenigde Naties heeft op 26 juni gemeld dat de guerrillabeweging FARC al haar wapens heeft ingediend zoals afgesproken in het vredesakkoord van november 2016. De ontwapening van de FARC is daarmee formeel voltooid. President Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko namen een dag later deel aan de laatste daad van het ontwapeningsproces van de guerrillabeweging FARC, een ceremoniële afsluiting in Mesetas in het departement Meta.


Presentator Derek Bolt en cameraman ontvoerd in Norte de Santander
Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender (58) werden in juni door guerrillabeweging ELN ontvoerd in het departement Norte de Santander. De twee journalisten waren op weg naar de plaats Tibu waar ze op zoek zouden gaan naar de ouders van een Colombiaans kind voor het programma Spoorloos van KRO-NCRV. De rebellen dachten dat ze voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten en hielden de twee journalisten voor een week vast. De twee kwamen ongedeerd vrij.


Directeur corruptiebestrijding betrokken bij omkoopschandaal
Na het Odebrecht corruptieschandaal werd Colombia geconfronteerd met nog een omkoopschandaal, maar dit keer van de hoogste corruptiebestrijdingsambtenaar van Colombia. Luis Gustavo Moreno Rivera, nationaal directeur corruptiebestrijding, werd in Colombia gearresteerd op beschuldiging van omkopingen. De beschuldigingen kwamen aan de kant van de V.S. omdat het omkoopschandaal in Miami plaatsvond. Rivera en zijn advocaat probeerden smeergeld te krijgen van een Colombiaanse politicus die, zonder dat zij het wisten, een informant was voor de Amerikaanse autoriteiten. De twee reisden naar Miami af en boden kopieën aan van getuigenverklaringen van een corruptiezaak tegen de politicus in ruil voor geld.

Juli


Cocateelt in Colombia is met 51% gestegen
Het bureau voor drugs en criminaliteit van de Verenigde Naties bevestigde de trend van een aanzienlijke toename van cocagewassen in Colombia. De Verenigde Naties zegt dat er in 2016 een toename van 51% was in de verbouw van cocaplanten. De regering van Colombia heeft zich voorgenomen om 100.000 hectare cocagewassen uit te roeien.

Augustus


Na 41 dagen staken akkoord bereikt met mijnwerkers
Mijnwerkers van Segovia en Remedios hebben na 41 dagen van staken een akkoord bereikt met de Colombiaanse regering. De staking legde in twee gemeentes voor 41 dagen lang de handel, transport en het onderwijs lam. Door de staking raakten duizenden gezinnen in problemen door voedseltekorten, twee mensen kwamen om tijdens de demonstraties en meer dan 30 mensen raakten gewond.

September


Regering bereikt tijdelijke wapenstilstand met ELN
Op maandag 4 september zijn de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging ELN er in geslaagd een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren. De tijdelijke wapenstilstand ging in op 1 oktober en duurt tot 9 januari 2018. Beide partijen streven er na om het staakt-het-vuren te verlengen.


Paus brengt bezoek aan Colombia
Paus Franciscus heeft van 6 tot en met 10 september een bezoek gebracht aan Colombia. Het was het derde bezoek van een paus dat het land bezocht. Het bezoek bestond uit vier hele dagen waarbij de paus missen hield in de steden Bogotá, Villavicencio, Medellín en Cartagena. Hoewel zijn bezoek in Colombia nagenoeg vlekkeloos verliep, liep de paus wel een verwondingen op aan zijn oogkas en wenkbrauw. Tijdens een tocht door Cartagena botste Paus Franciscus tegen het glas van de pausmobiel door een onverwachte beweging van de wagen.


Verenigde Naties start tweede missie in Colombia
De Verenigde Naties is in Colombia begonnen met zijn tweede missie, het realiseren van de herintegratie in de samenleving van voormalige FARC-guerrilla’s. De eerste missie van de Verenigde Naties in Colombia was het monitoren van het ontwapeningsproces van de rebellen dat op 27 juni werd voltooid. De tweede missie legt haar focus op de politieke, economische en sociale re-integratie van de FARC-rebellen zoals beschreven in het vredesakkoord dat in november 2016 door de Colombiaanse regering en de FARC is bereikt.

Oktober


Piloten Avianca staken zeven weken
Op 20 september gingen 702 piloten van Avianca in staking voor loonsverhogingen, betere beveiliging op luchthavens en vermindering van werktijden. De piloten wilden dat hun salarissen in lijn was met die van Avianca piloten in andere landen, die 30 procent tot 70 procent meer verdienen dan lokale piloten. Avianca kreeg toestemming om piloten vanuit het buitenland aan te trekken om het binnenlandse probleem op te lossen, waardoor er een patstelling ontstond tussen de stakende piloten en de vliegtuigmaatschappij. Zonder het arbeidsconflict te hebben opgelost, stemde de vakbond in de staking, die zeven weken heeft geduurd, op te heffen.


Colombia plaatst zich voor WK 2018 in Rusland

In de laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Rusland wist het Colombiaanse elftal zich te plaatsen door gelijk te spelen tegen Peru. Nog nooit was het zo spannend geweest tot de laatste kwalificatiewedstrijden van Zuid-Amerika. Brazilië, Uruguay, Chili en Colombia stonden op de vier bovenste plaatsen, die directe kwalificatie voor het WK zouden betekenen.  Echter, zat er tussen de nummer twee en nummer zeven slechts vier punten verschil. Het Colombiaanse elftal mag nu in Rusland voor de zesde keer schitteren op een WK. De laatste keer speelde Colombia op het WK in Brazilië en strandde in de kwartfinales door een 2-1 nederlaag tegen Brazilië.

November


Politie doet grootste drugsvangst ooit
De politie in Colombia heeft op 8 november meer dan twaalf ton cocaïne in beslag genomen. De lading drugs met een geschatte straatwaarde van ruim 310 miljoen euro is de grootste drugsvangst uit de geschiedenis van het land. De cocaïne was eigendom van Clan del Golfo (de Golf-clan), die gezien wordt als de grootste criminele organisatie van het land.


Vredesakkoord bestaat 1 jaar
Na een jaar van het bestaan van het vredesakkoord tussen guerrillabeweging FARC en de regering komen president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko bijeen om het akkoord te evalueren. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) heeft zich in een jaar tijd gedemobiliseerd, ontwapend en zich getransformeerd tot de politieke partij Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Hoewel de re-integratie van de rebellen in de samenleving moeizaam verloopt, hebben beide partijen afgesproken om regelmatig te vergaderen om de vooruitgang op alle punten te evalueren.

December


Leider van drugsorganisatie la Oficina de Envigado opgepakt
De politie heeft Juan Carlos Mesa gearresteerd, alias “Tom”, een van de meest gezochte drugsbazen in het land voor wiens vangst de Verenigde Staten een beloning van $2 miljoen dollar uitlooft. Tom was leider van Envigado Office, een van de belangrijkste drugsbendes in Colombia die actief is in Medellin en omgeving.


Meer dan 100 mensenrechtenactivisten gedood
Meer dan honderd mensenrechtenactivisten zijn dit jaar in Colombia gedood na het vredesakkoord tussen de regering en de rebellen van de FARC, aldus de Verenigde Naties. De moorden vonden plaats in plattelandsgebieden waar voorheen de FARC actief was en waar de overheid niet voldoende aanwezig was. President Juan Manuel Santos heeft beloofd de gedemobiliseerde FARC-strijders en rechtenactivisten te beschermen. Het leger en de Nationale Politie zullen 63.000 mannen en vrouwen ter beschikking stellen voor een snelle interventiemacht voor bijna 600 plattelandsgemeenschappen in 77 gemeenten.


Grootste criminele organisatie van Colombia kondigt wapenstilstand aan
Clan del Golfo, de grootste criminele organisatie van het land, heeft een staakt-het-vuren aangekondigd. De regering voert grote druk uit op Clan del Golfo en heeft al grote klappen uitgedeeld. De wapenstilstand komt drie maanden nadat Clan del Golfo zich zelf wilde overgeven onder bepaalde voorwaarden. De Colombiaanse regering is toen niet op het aanbod ingegaan. Hoelang de eenzijdige wapenstilstand zal duren, is nog niet duidelijk.