Jaaroverzicht nieuws Colombia 2022

2022 zal ongetwijfeld gemarkeerd worden in de geschiedenis van Colombia. Het zal worden herinnerd als een van de jaren waarin drastische politieke en economische veranderingen plaatsvonden, zoals de inflatie, de voortgang van het vredesproces, de legalisering van abortus en de belastinghervorming.

Een jaar gekenmerkt door een te hoge inflatie en een torenhoge dollar

Onder meer de voedselprijzen stuwden de kosten van levensonderhoud naar een niveau dat in 23 jaar niet meer was voorgekomen, terwijl de peso niet bestand was tegen het gewicht van de politieke onzekerheid. Twee economische feiten maakten van 2022 een grote last voor Colombianen: de hoge kosten van levensonderhoud, die het hoogste punt in meer dan twee decennia bereikten (12,53 procent in november) en een dollar die alle records en verwachtingen brak. In november bereikte de dollar een waarde van 5.061 Colombiaanse peso. Op deze manier is de Colombiaanse peso na de Argentijnse peso de tweede valuta in de regio die tot nu toe het meest is gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse valuta met ernstige gevolgen voor de economieën van zowel gewone Colombianen als het land.

Colombia legaliseert abortus tot 24 weken

Een historisch geschil over vrouwenrechten leidde er na een zware juridische en maatschappelijke discussie toe dat het Grondwettelijk Hof abortus tot de 24e week van de zwangerschap legaliseerde, wat voorheen slechts om drie redenen mogelijk was. Een andere mijlpaal was de beslissing van het hooggerechtshof om hulp bij zelfdoding door een arts te legaliseren onder dezelfde voorwaarden waaronder euthanasie mogelijk is, waardoor Colombia het eerste land in Latijns-Amerika is dat het legaliseert.

De uitlevering van ‘Otoniel’

Op 4 mei werd Dairo Antonio Usúga, “Otoniel”, in een recordtijd uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die de afgelopen tien jaar de meest gezochte drugsbaron van het land was. Hij werd in oktober vorig jaar gevangen genomen na jaren van jacht door de Colombiaanse veiligheidstroepen. De uitlevering vond plaats na controverses en rechtszaken die waren aangespannen door de slachtoffers van de vele misdrijven die “Otoniel”, naast drugshandel, op het nationale grondgebied had gepleegd.

En de concerten zijn er weer!

De opheffing van het verplicht dragen van mondkapjes maakt een einde aan de laatste coronavirusbeperking sinds de uitbraak van de pandemie op 6 maart 2020. Colombianen konden weer terug naar het “normale” leven en zo ook keerden dit jaar geweldige shows terug. Harry Styles, Dua Lipa, Bad Bunny, Rosalía, Raphael, Arjona, Ana Gabriel en Daddy Yankee arriveerden in Colombia voor een concert. Ook de festivals werden nieuw leven ingeblazen: Estéreo Picnic, Cordillera, Altavoz en Rock al Parque. Coliseo Live werd ook geopend als alternatief voor grote shows.

Gustavo Petro wint het presidentschap van Colombia

19 juni was de dag dat Colombia naar links afsloeg met de overwinning in de tweede ronde van Gustavo Petro en zijn vicepresident, Francia Márquez. Petro behaalde 2.700.000 stemmen, waarmee hij een nieuw record vestigde als de linkse kandidaat met de meeste stemmen bij presidentsverkiezingen. Die dag schreef ook geschiedenis voor de overwinning van de eerste zwarte vrouw in het vicepresidentschap van het land. Petro’s partij Historisch Pact behaalde bij de verkiezingen een overwinning in zowel de Kamer als de Senaat. Hierdoor slaagde de regering van Petro erin meerderheden te consolideren, waardoor ze zonder problemen belangrijke initiatieven kon goedkeuren, zoals belastinghervorming en de uitbreiding van wet 418, het wettelijk kader voor ’totale vrede’.

Belastinghervorming

In slechts drie maanden tijd heeft minister van Financiën José Antonio Ocampo een belastinghervorming door het Congres geloodst die degenen die het meest hebben zal laten betalen en alleen al in 2023 20 biljoen pesos zal opleveren, het meest ambitieuze cijfer in de geschiedenis. Olie- en mijnbouwbedrijven zullen het meest bijdragen, terwijl vermogende particulieren het meest zullen betalen. Ook suikerhoudende dranken en plastic voor eenmalig gebruik zullen worden belast.

Colombia en Venezuela heropenen hun grens voor handel

Op 26 september, na 2.595 dagen van sluiting, werd de grens tussen Colombia en Venezuela heropend bij de internationale brug Simón Bolívar. Sindsdien heeft de pas het verkeer van burgers van beide landen en vrachtvoertuigen mogelijk gemaakt, waarmee naar schatting dit jaar zal worden afgesloten met binationale handel tussen 750 en 800 miljoen dollar, wat zou toenemen tot 1.800 miljoen in 2023, met de heropening van de doorgang door de Tienditasbrug.

De dodelijkste wintergolf van het decennium kost 205 doden

Volgens cijfers van het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) zijn tot dusver in 2022 ten minste 205 mensen omgekomen door noodsituaties in verband met de hevige regens. Dit aantal doden betekent een stijging ten opzichte van 2020, toen er 96 doden vielen, en 2021, toen het aantal doden 126 bedroeg.  Ook het aantal slachtoffers liep historische hoog op, aangezien er tot op heden meer dan 496.000 mensen slachtoffer waren door de wintergolf, van wie er 281 verwondingen opliepen. De ergste tragedie van het jaar vond plaats op 4 december, toen een passagiersbus en verschillende voertuigen werden bedolven door een grote aardverschuiving in het landelijke gebied van Pueblo Rico, Risaralda. Er waren die ochtend 34 mensen om het leven gekomen.

Vredesbesprekingen met ELN

Met de inhuldiging van Gustavo Petro als president hervatte de regering de vredesbesprekingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Op 21 november zijn in Caracas (Venezuela) de besprekingen met het ELN hervat. Aan het eind van de eerste gespreksronde werden vier akkoorden aangekondigd: hervatting van de agendapunten van 2016, institutionalisering van de gesprekken, ontwikkeling van humanitaire acties en ontwikkeling van een communicatieplan. De tweede onderhandelingsronde zal plaatsvinden in januari 2023, waarvan de datum nog moet worden vastgesteld, en zal in Mexico worden gehouden.

Hidroituango produceert energie

Waterkrachtcentrale Hidroituango werd gekenmerkt door controverse en geschillen tussen het energiebedrijf EPM en het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) over de stabiliteit van de stuwdam en de mogelijke bedreiging die het megaproject zou vormen voor de gemeenschappen stroomafwaarts van de Cauca-rivier. Op 30 november, de uiterste datum voor het inschakelen van de eerste twee turbines en het niet betalen van een boete van 180 miljoen dollar, is EPM echter begonnen met de commerciële exploitatie van de waterkrachtcentrale, die nu al 3,1% van de energiebehoefte van het land genereert. Hidroituango zou oorspronkelijk in 2018 in gebruik worden genomen, maar heeft vertraging opgelopen door een reeks constructieproblemen, financieringsproblemen en de komst van COVID-19.

Het mooie jaar van het vrouwenvoetbal

Het vrouwenvoetbal schitterde in 2022. Het hoogtepunt was de prestatie van het nationale team op het WK U-17, waar het de finale bereikte en met 1-0 verloor van Spanje. Het seniorenteam kwalificeerde zich voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland door tweede te worden in de Copa America. Linda Caicedo ontpopte zich tot een ster: ze stond in alle mijlpalen van het jaar, was de beste speelster van de Cup en won de Zilveren Bal en Bronzen Schoen in de U-17.

Bron :
Foto's:Carlos Andrés Ruiz Palacio, rcnradio.com, caracol.com.co, victormarinoentertainment.com, rcnradio.com, eltiempo.com, Matias Delacroix, elpais.com, elcolombiano.com, lafm.com.co, rcnradio.com