Juan Pablo Montoya wint IndyCar-seizoensopener

Juan Pablo Montoya heeft de seizoensopener van de IndyCar Series op zijn naam geschreven. De Colombiaan won voor het tweede opeenvolgende seizoen in St. Petersburg.

De razend populaire Montoya won de race met 2,3 seconden voorsprong op teamgenoot Simon Pagenaud. Ryan Hunter-Reay voorkwam drie ronden voor het einde een 1-2-3 voor Team Penske-Chevrolet door Helio Castroneves naar de vierde plaats te verwijzen. Laatstgenoemde kon vervolgens ternauwernood de sterk opkomende Mikhail Aleshin achter zich houden. Takuma Sato overleefde een tripje buiten de baan in de eerste ronde op weg naar de zesde plaats, voor Scott Dixon. Alexander Rossi was op de twaalfde positie de beste rookie.

Voor het team van Roger Penske in haar 50e jubileumjaar een uitstekend begin. Voor Team Penske betekende het de 179e Indycar-overwinning en de 8e voor Team Penske in St. Petersburg. Polesitter Will Power moest op het laatste moment verstek laten gaan. Aanvankelijk klaagde Penske coureur over maagklachten maar bleek na zijn zware trainingscrash afgelopen vrijdag toch een lichte hersenschudding overgehouden te hebben. In de slotfase van de wedstrijd kampte Montoya met problemen aan de stuurinrichting. Hij moest zijn stuurtje meerdere malen vastklikken.

Juan Pablo Montoya: “Het was een beetje vastklikken maar verder was het OK. Het is fantastisch om tegen je teamgenoten te racen. We racen hard tegen elkaar maar wij geven elkaar wel de ruimte.” Conor Daly reed in het middelste wedstrijdgedeelte ruim 15 ronden aan de leiding maar verloor met een beschadigde voorvleugel veel tijd in de 84e ronde. Daly werd als 13e geklasseerd.

Kettingbotsing

In de 57e ronde draaide de Colombiaan Carlos Munoz de Amerikaan Graham Rahal in de rondte. Een incident die een kettingreactie teweeg bracht waarbij acht auto’s betrokken waren. Vrijwel alle betrokkenen konden de wedstrijd voortzetten maar vanwege “avoidable contact” kreeg Munoz een “drive-through” aan de broek. Ook Oriol Servia was hierbij betrokken. Na een fraaie inhaalwedstrijd waarin hij aansluiting bij de Top 10 vond viel Servia naar de 18e plek terug. De Colombiaan wist ondanks zijn penalty toch weer terug in dezelfde ronde te komen en werd als 8e geklasseerd.

De Grand Prix van Phoenix, de tweede manche in het IndyCar-kampioenschap, staat op 2 april op het programma. (bron:autosport.nl)