Kleinste insect ter wereld gemeten in Colombia

Wetenschappers hebben bij veldwerk in Colombia het kleinste insect ter wereld gemeten. Het kleinste individu van de gevleugelde keversoort Scydosella Musawasensis heeft een lengte van slechts 0,325 millimeter.

Het diertje werd gevangen in het Chicaque National Park, een natuurgebied in Colombia.

Dat melden onderzoekers van de Lomonosov Staatsuniversiteit in Moskou in het wetenschappelijke tijdschrift Zookeys.

De wetenschappers vingen in totaal 85 exemplaren van de soort Scydosella Musawasensis. Deze bruine kevers hebben een lang ovaal lichaam en twee antennes op hun kop. De keversoort wordt al langer beschouwd als de kleinste insectensoort ter wereld (parasieten buiten beschouwing gelaten).

Het was tot nu toe echter nog onduidelijk wat de lengte was van de allerkleinste exemplaren. De kevers die zijn gebruikt voor eerdere metingen, werden in museums bewaard in preparaten. Daardoor waren die metingen niet helemaal betrouwbaar, zo meldt nieuwssite ScienceDaily.
Software

De Russische onderzoeker Alexey Polilov gebruikte speciale fototechnieken en software om de lichaamsmaten van de in Colombia gevangen diertjes zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat de grootte van de kevers sterk verschilt, maar dat de kleinste exemplaren net iets meer dan 0,3 millimeter lang zijn. (bron: nu.nl)