Klimgeit Quintana kan (bijna) mee op de kasseien

Velen keken uit naar zijn debuut op de harde, nietsontziende kasseistroken van Vlaanderen. Zou de kleine Colombiaanse klimgeit van 1.67 meter en 59 kilogram wel lang standhouden? Het antwoord gaf Nairo Quintana woensdag zelf in Dwars door Vlaanderen. Pas in de finale plooide hij. “Als Nairo iets wil, lukt het ook.”

Adoquines
Maandag zag hij ze voor het eerst. Kasseien. Of ‘adoquines’, zoals ze in het Spaans worden genoemd. Geblokte vierkante stenen maken ze namelijk niet in Colombia. Of in Zuid-Europa, waar Quintana doorgaans zijn wedstrijden rijdt. Wat hij ervan vond, na die eerste kennismaking? De 25-jarige kopman van Movistar haalde nuchter zijn schouders op. “Het ging wel goed.”

Met een deel van de ploeg ging Quintana op verkenning door het Noord-Franse land waar de Tour de France op 7 juli passeert. “Het is een nieuwe ervaring voor mij, maar deze zones zal ik zonder problemen doorkomen”, leek hij maandag voor de camera van Sporza nog te bluffen. Op de vooravond van Dwars door Vlaanderen speculeerde hij zelfs op een overstap van klimgeit naar ‘Flandrien’. Ofwel, ‘clasicomano’.  Maar hij blufte niet.

Nairo-Quintana-1-620x300
“Viel niet tegen”
Woensdag was het beestenweer in Dwars door Vlaanderen. Liefst 78 renners stapten af. Nummer drie Dylan van Baarle zat een kwartier na de finish nog na te trillen. Achttien van de 22 ploegen hadden te maken met valpartijen en uitvallers. En Quintana? Pas in de finale moest hij passen, op de Oude Kwaremont. Uiteindelijk kwam hij als 78ste, zeven minuten na de winnaar, ogenschijnlijk rustig over de finish.

“Het is ons niet tegengevallen”, verwoordde Movistar-ploegleider José Luis Jaimerena na afloop de prestatie van zijn kopman. “Het belangrijkste is dat hij ervaring opdeed op kasseien. Hij heeft nog lang contact gehouden met het peloton.” Overigens was het optreden van de hele Spaanse ploeg opvallend. Alle renners reden de koers uit.

Dat konden verder alleen ’thuisrijders’ Lotto-Soudal en Topsport Vlaanderen zeggen. “Bovendien viel geen van onze renners vandaag. We hadden geluk”, aldus Jaimerena.

“Als Nairo iets wil, dan lukt het”
Dat Quintana nog lang meeging in de finale, was geen verrassing (meer) voor de ploegleiding. “Van Nairo verbaast me eigenlijk niks. Het is iemand die, als hij eenmaal ergens zijn zinnen op heeft gezet, hij er ook helemaal voor gaat. En dan lukt het hem ook. Nu met de kasseien weer.”

Zo wilde de Colombiaan dit jaar graag de Tirreno winnen en deed dat ook. Een paar dagen later hobbelt hij over de kasseien. Vrijdag krijgt de Colombiaan in E3 Harelbeke nog eens enkele zware stroken voor zijn kiezen. Dan zit zijn werkweek erop.

Waar Quintana daarna zijn zinnen op heeft gezet? In de Ronde van het Baskenland, die vanaf 6 april wordt verreden, is hij een van de favorieten. Maar ook in de voorjaarsklassiekers kan Quintana scoren. “Van de Waalse klassiekers misschien de Waalse Pijl”, bevestigt ploegleider Jaimerena.  En dan, vanaf 4 juli, de hoofdmaaltijd: de Tour de France. (bron: nos)