Koffieproductie zal met 20 procent dalen in de eerste helft van 2018

Door nat weer zal de koffieproductie in Colombia, ’s werelds grootste producent van milde arabicabonen, in de eerste helft van 2018 met 20 procent dalen in vergelijking met dezelfde periode dit jaar, zei het hoofd van de federatie voor koffieboeren.

Naar verwachting zal de productie in het vierde kwartaal van dit jaar al met een derde dalen, mede door hevige regenval. Het slechte weer kan ook de bloesem van koffieplanten beschadigen.

“We kunnen er zeker van zijn dat we in de eerste helft een daling van 20 procent zullen krijgen “, vertelt Roberto Velez, hoofd van de nationale federatie van koffieboeren. “Regens in juli, augustus en september hebben de bloesem van de in 2018 te oogsten koffieplanten beschadigd”.

In de eerste helft van 2017 produceerde het land 6,37 miljoen zakken van 60 kg. “De productie voor dit jaar zal onder een eerder voorspelde 14 miljoen zakken liggen”, voegde Velez toe.

“Het zou me niet verbazen als we dit jaar zouden eindigen met een productie van tussen de 13,8 en 13,9 miljoen zakken. De maanden oktober, november en december waren zeer slecht”.

Colombia produceerde in 2016 14,2 miljoen zakken. Het land miste zijn productiedoelstelling van 2009 tot 2012 door hevige regenval en een koffieplantvernieuwingsprogramma dat sommige velden uit productie nam. Meer dan een half miljoen Colombiaanse gezinnen leven van het werk op de koffieplantages.

De overheid hoopt om de jaarlijkse productie te verhogen tot 18 miljoen 60-kg zakken door plantvernieuwing en cocaboeren te stimuleren met subsidies om over te gaan tot het telen van koffie.