Kort nieuws – vrijdag 31 juli

Werkloosheid in Colombia steeg in juni naar 19,8%

Donderdag publiceerde Dane, het Colombiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek, het werkloosheidscijfer van de maand juni die 19,8 procent bedroeg. Volgens Dane waren in de maand juni 4,53 miljoen mensen werkloos in Colombia, tegenover 2,35 miljoen in dezelfde maand in 2019, wat een toename van 2,17 miljoen mensen betekent. In mei bedroeg de werkloosheid 21,4%, terwijl deze in april 19,8% bedroeg. De stijging van de afgelopen maanden is het gevolg van het coronavirus dat het land in de greep heeft.

In 2019 zijn 64 milieuactivisten vermoord in Colombia

Uit onderzoek van de internationale ngo Global Witness werden in 2019 wereldwijd 212 milieuactivisten gedood. Colombia staat bovenaan de lijst met 64 doden. Volgens informatie die mensenrechtenorganisaties aan Global Witness hebben verstrekt , werd een groot deel van deze moorden volgens de ngo uitgevoerd door paramilitairen, guerrillastrijders, criminele organisaties, huurmoordenaars en, in sommige gevallen door het leger.

Euromoney heeft Banco de Bogotá uitgeroepen tot beste bank van Colombia

Banco de Bogotá, een dochteronderneming van Grupo Aval, is door de Britse magazine Euromoney in hun publicatie van de ‘Awards for Excellence 2020’ benoemd als de beste bank van Colombia. Bij deze publicatie werd de nadruk gelegd op de financiële resultaten van de bank en haar digitale strategie.

Aswolken van vulkaan Nevado del Ruiz veroorzaken overlast in Manizales

De stad Manizales begon donderdag met veel stof op auto’s ramen en daken door as van de vulkaan Nevado del Ruiz. De Colombiaanse Geologische Dienst informeerde dat volgens de resultaten van hun monitoring van de activiteit, de vulkaan Nevado del Ruiz ook in de laatste week instabiliteit in zijn gedrag bleef vertonen. De overlast van de fijne vulkanische as die valt in de stedelijke gebieden van Manizales, Villamaría en Chinchiná (Caldas) wordt veroorzaakt door de wind. De autoriteiten bevelen de inwoners mondkapjes te gebruiken.

Opnieuw aardbeving in departement La Guajira

Donderdag deed een aardbeving opnieuw het departement La Guajira schudden, dit keer was het epicentrum in de Caribische Zee, voor de kust bij Manaure. De aardbeving had een kracht van 4,4 op de schaal van Richter, met een oppervlaktediepte van minder dan 30 kilometer. Volgens het rapport van de Colombiaanse Geologische Dienst werd om 10:44 uur ’s ochtends de aardbeving geregistreerd. Volgens de autoriteiten zijn er tot dusver geen gemelde slachtoffers of meldingen van materiële schade. Op 21 juli vond in dezelfde regio een aardbeving plaats met een kracht van 5.4.

Bron :
Foto's:el tiempo/sgc.gov.co/Banco de Bogotá/joffi/Free-Photos