Duizenden mensen gingen donderdag in Colombia de straat op om te protesteren. Een landelijke staking opgeroepen door de vakbonden om president Juan Manuel Santos te vragen om het economisch beleid van zijn regering te veranderen.
De 15 verzoeken aan de Colombiaanse regering brachten de Colombianen op straat m te protesteren tegen onder andere meer bescherming voor de boeren en de publieke activa en herziening van de vrijhandelsakkoorden.
De demonstranten protesteerden ook tegen de recente verkoop van het elektrische staatsbedrijf Isagen en het schandaal over de enorme kostenoverschrijdingen in de modernisering van de olieraffinaderij (Reficar) in Cartagena.
“Het is een enorme respons van Colombiaanse arbeiders tegen het misbruik door deze regering met betrekking tot kwesties zoals de wettelijk minimumloon, de verkoop van Isagen, het Reficar schandaal en het gebrek aan uitvoeren van afspraken voor gepensioneerden”, zei de voorzitter van de CGT arbeidsfederatie, Julio Roberto Gomez.
De deelnemers aan de protestmars in Bogota was een brede verzameling vanuit de sociale sectoren, met inbegrip van gepensioneerden, gevangenisbewakers en andere openbare werknemers, boeren, indianen, studenten en straatverkopers.
De landelijke staking was bijeengeroepen door de CGT, CUT en CTC vakbondsfederaties.
Gomez sprak de hoop uit dat de regering een onderhandelingscommissie zal benoemen om de 15 punten die momenteel door de vakbeweging, maatschappelijke en politieke organisaties zijn gepresenteerd op te lossen.
De protesten werden ook gehouden in andere steden in Colombia, met inbegrip van Medellin, Cali, Cartagena, Pereira en Barrancabermeja, hoewel er nog steeds geen officiële cijfers bekend zijn over de deelname aan de demonstraties.