Leiders Colombia en Venezuela ontmoeten elkaar maandag over grensconflict

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft woensdag gezegd dat hij zijn Colombiaanse ambtgenoot Juan Manuel Santos, volgende week in Ecuador zal ontmoeten om het grensconflict tussen beide landen te bespreken.

Maduro’s socialistische regering heeft een aantal belangrijke grensovergangen gesloten in de afgelopen weken en meer dan 1.500 Colombianen gedeporteerd als onderdeel van wat autoriteiten een campagne tegen smokkel en misdaad hebben genoemd.

Volgens de Verenigde Naties zijn er meer dan 16.000 Colombianen vanuit Venezuela ontvlucht sinds het hardhandig optreden van de Venezolaanse regering begon. Velen hebben gezegd dat ze werden geslagen voordat ze de brug overgingen of door de rivieren waadden met hun bezittingen op hun rug. Dit veroorzaakte veel internationaal protest en veroordeling vanuit Bogota.

De centrum-rechtse Santos en Maduro, die vaak rechtse Colombianen beschuldigt van het zoeken van onderwerpen om hem ten val te brengen, hebben elkaar nog niet ontmoet sinds het grensgeschil begon.

“We hebben het bereikt… De vergadering zal volgende week maandag in Quito plaatsvinden,” kondigde Maduro aan tijdens een evenement voor de hervatting van het Venezuela schooljaar.

“Ik ben er klaar voor. Ik heb mijn potlood om een ​​vredesakkoord te ondertekenen,” zei hij.

Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Angela Holguin, bevestigde de ontmoeting en zei dat de voorzitters van Ecuador en Uruguay ook aanwezig zullen zijn.

Maduro heeft gezegd dat de grenssluitingen zijn gericht op het beschermen van het OPEC-land tegen criminelen die gesubsidieerde goederen in Colombia smokkelen, variërend van benzine tot bloem. Zijn politieke tegenstanders hebben hem beschuldigd van de Colombianen als zondebok te gebruiken als afleiding van de economische crisis van Venezuela en ook op zoek te zijn naar nationalistische sentiment voor de parlementsverkiezingen in december.