Luz Adriana Camargo is de nieuwe procureur-generaal van Colombia

Luz Adriana Camargo is dinsdag in de vijfde stemronde met een meerderheid van 18 stemmen in de plenaire kamer van het Hooggerechtshof gekozen tot de nieuwe procureur-generaal van Colombia.

Camargo is jurist, afgestudeerd aan de Universidad de la Sabana met een specialisatie in strafrecht en criminologie. Ze heeft gewerkt als plaatsvervangend aanklager bij het Hooggerechtshof en als assistent-magistraat bij dezelfde instelling. Ze was lid van de Internationale Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG-UN), waar ze de huidige minister van Defensie, Iván Velásquez, begeleidde die de leiding had over dat orgaan.

De andere twee kandidaten voor de post, van de shortlist die in augustus 2023 door president Gustavo Petro naar het Hof werd gestuurd, waren de advocaten Amelia Pérez, die haar kandidatuur dinsdag heeft opgegeven, en Ángela María Buitrago. Momenteel is Martha Macera de verantwoordelijke procureur-generaal. Zij was plaatsvervangend procureur-generaal van Francisco Barbosa. Het Hof verklaarde bij monde van zijn voorzitter, rechter Gerson Chaverra, dat de verkiezing kon plaatsvinden ondanks het ontslag van Amelia Pérez.

De verkiezing komt na toenemende spanningen tussen de magistraten en de regering van president Gustavo Petro. Het hoogste gerechtshof was van mening dat er sprake was van vermeende ongepaste druk van Petro, die op 8 februari opriep tot protesten om de vervanging van voormalig openbaar aanklager Barbosa te eisen op een moment dat het gerechtshof zich voorbereidde om te kiezen tussen de drie kandidaten die door de uitvoerende macht waren voorgesteld.

Bron :
Foto:wradio.com.co