Maduro haalt Colombiaanse tv-zenders uit de lucht

De regering-Maduro heeft in Venezuela twee Colombiaanse tv-zenders uit de lucht gehaald. Dit deed de Venezolaanse regering een dag nadat president Maduro had uitgehaald naar buitenlandse media. Volgens Maduro verspreiden zij valse informatie over de Venezolaanse regering ter voorbereiding van een Amerikaanse invasie. Hij noemde daarbij de Colombiaanse zender Caracol met name.

Volgens de directeur van Caracol houdt de maatregel verband met de uitgebreide berichtgeving van beide zenders over de recente vlucht van de Venezolaanse oud-hoofdaanklager Luisa Ortega naar Colombia. Ortega, een voormalig bondgenote, beschuldigt Maduro nu van corruptie. Hij voegde er aan toe dat zijn zender in Venezuela al langer werd tegengewerkt. Zo mochten verslaggevers Venezuela niet in en werd apparatuur in beslag genomen. “Persvrijheid is hier net zo schaars als voedsel”, zei Vargas.

De twee zenders zijn niet de eerste die niet meer kunnen uitzenden in Venezuela. Eerder dit jaar legde Maduro het Spaanstalige CNN het zwijgen op. Tijdens een persconferentie eerder deze week fulmineerde Maduro ook tegen de BBC, CNN en Fox News. (BBC)

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos ziet deze persbreidel als een nieuwe klap voor de zieltogende democratie in het buurland. “Weer een voorbeeld van een bewind dat niets moet hebben van vrijheid. Het treedt op als een dictatuur”.