Medellín stimuleert fietsgebruik tegen luchtvervuiling

Ambtenaren en vooruitstrevende burgers in de stad Medellín hebben besloten om het fietsgebruik te stimuleren door middel van een digitale applicatie met specifieke voordelen voor de fietsers, als middel tegen de smog die de stad teistert.

Door thermische inversie is in de Vallei van Aburrá zoveel smog ontstaan, dat het schadelijk is voor de gezondheid van de inwoners van deze vallei. Medellín liggend in deze vallei heeft daar al maatregelen op genomen door het autoverkeer te beperken. Een groep van innovators presenteerden de Biko app voor mobiele devices, die het gebruik van de fiets aanmoedigt door het aantal kilometers om te zetten in punten, die kunnen worden gedoneerd aan goede doelen of uitgegeven worden aan restaurants en uitgaansgelegenheden.

“Dit technologische platform motiveert het fietsen in stedelijke gebieden en biedt drie voordelen: vervoer, bescherming van het milieu en een gezond leven,” zegt Emilio Pombo, mede-oprichter van het Colombiaanse bedrijf Biko.

In de afgelopen weken is de luchtkwaliteit aanzienlijk verslechterd door thermische inversie, waardoor er een soort deken boven de stad ontstaat die de luchtvervuiling tegenhoudt. Door een te hoge concentratie van fijnstof in Medellín wordt de standaard van 50 µg/m³, gegeven door de Wereld Gezondheidsorganisatie, overschreden. De concentratie van de PM2.5 deeltjes (het fijnste en meest schadelijke voor de gezondheid van de mens) heeft tweemaal de toegestane concentratie.

Hoewel er beperkingen zijn op het gebruik van de auto, is de vervuiling een beetje afgenomen, maar de gevaren voor de gezondheid houdt zich staande.
De Biko app is hierin een belangrijke schakel om de luchtvervuiling te reduceren volgens Pombo. Het Biko platform heeft nu meer dan 40.000 geregistreerde gebruikers en werd een jaar geleden gelanceerd in Bogota om de hoofdstad te verlichten met vergelijkbare problemen.

Pombo zei dat door de effectieve resultaten in Bogotá de app nu gelanceerd wordt in Medellín en zal in mei in Mexico-stad worden geïntroduceerd.

De Biko app laat het aantal kilometers zien met het aantal verdiende punten. Het rapporteert de calorieverbranding en de gemiddelde besparing van CO2-uitstoot in vergelijking tot het gebruik van een auto.