Medellín wint de “Nobelprijs” van de stedenbouw

Medellín werd geselecteerd uit 38 genomineerde steden voor zijn transformatie van “de gevaarlijkste stad ter wereld tot een relatief leefbare stad”, zei de benoemingscommissie.

De tweede grootste stad van Colombia, Medellin, is de winnaar van de Lee Kuan Yew World City Prize, ook wel de ‘Nobelprijs’ van de stedenbouw genoemd. Het is de vierde ontvanger, na eerdere winnaars zoals Suzhou in China, Bilbao in Spanje en New York City in de Verenigde Staten.

De stad liet vier finalisten achter zich – Auckland, Sydney, Wenen en Toronto – en werd woensdag tot de winnaar uitgeroepen in het Urban Redevelopment Athority Centre in Singapore.

De Lee Kuan Yew World City Prize is een internationale onderscheiding voor de uitstekende prestaties in het creëren van leefbare, levendige en duurzame stedelijke gemeenschappen over de hele wereld. Het is een tweejaarlijkse prijs, georganiseerd door de Urban Redevelopment Athority (URA) en Centre for Liveable Cities.

“Medellin, een stad van een land in ontwikkeling, concurreerde met vier steden van welvaartslanden, die uiteraard veel veiliger, schoner en moderner dan Medellin zijn,” zei Professor Kishore Mahbubani, voorzitter van de benoemingscommissie voor de prijs .

“Maar waar we naar kijken is de baseline. En het is verbazingwekkend dat Medellín in 20 jaar veranderde van de gevaarlijkste stad ter wereld  – geen enkele andere stad had zo veel moorden dan Medellin-  tot een relatief leefbare stad”

Medellín overwon met beperkte middelen en welig tierende misdaad door het veranderen van de openbare ruimte, het verhogen van de mobiliteit en de investeringen in het onderwijs.

“We hebben onze stad getransformeerd en nu gaan we naar een stad voor het leven,” zei de voormalig burgemeester van Medellín, Anibal Gaviria Correa. “Nu hebben we onze aantal moorden met 95 procent laten dalen, en nu zijn we in gevecht tegen de armoede. In de afgelopen twee decennia daalde de armoede bijna 70 procent”.

Medellin werd geselecteerd uit 38 genomineerde steden, door middel van een tweeledig selectieproces bestaande uit een Nominatie Comité en een Raad van de prijs. Shortlist kandidaten werden beoordeeld op basis van niveaus van leiderschap, innovatie, evenals de impact en de duurzaamheid van de initiatieven. Auckland, Sydney, Toronto en Wenen verdiende eervolle vermeldingen.

De Lee Kuan Yew World City Prize bestaat uit een gouden penning, een oorkonde en een geldbedrag van 300.000 Singaporese dollars. De Lee Kuan Yew World City Prize is een belangrijk hoogtepunt op de komende World Cities Summit, die gehouden wordt op 10 juli op het Marina Bay Sands in Singapore.