Meer dan 100.000 deelnemers aan grootste Pride parade ooit in Colombia

Meer dan 100.000 mensen waren zondag op straat in de Colombiaanse hoofdstad Bogota om deel te nemen aan de grootste LGBTQ Pride parade ooit in de geschiedenis van het land, aldus de burgemeester van de stad.

Claudia Lopez, de eerste lesbische burgemeester van Bogota, sprak de menigte toe die met regenboogvlaggen zwaaide en dansen uitvoerde in het Simon Bolivar Park.

“Hier zullen we doorgaan, elke dag en elk uur marcheren met trots voor wat we zijn, omdat we dezelfde plichten hebben en dezelfde rechten opeisen. Niet één meer, niet één minder,” zei ze.

Lopez schreef later op Twitter: “Veertig jaar geleden in de eerste Pride parade waren er 30 mensen, vandaag zijn we met +100.000! De grootste mars in de geschiedenis!”

Pride optochten vonden ook plaats in steden als Medellin, Cali en Barranquilla.

“Ik woon de mars al 11 jaar bij en het is lang geleden dat ik een mars met zoveel mensen heb gezien,” vertelde Camila, een zakenvrouw, aan de pers. “De perceptie van mensen verandert en dat betekent veel.”

De LGBTQ-gemeenschap is een veelvoorkomend doelwit van geweld in Colombia, met ten minste 39 LGBTQ-mensen gedood in 2022, volgens de autoriteiten.

Het kantoor van de Colombiaanse ombudsman meldde in maart dat van de 394 gevallen van “geweld door vooroordelen” die vorig jaar zijn onderzocht, er 238 gericht waren tegen transgenders, 61 tegen lesbische vrouwen, 123 tegen homoseksuele mannen en 21 tegen biseksuele mensen.

Mensenrechtenactivist Danilo Huertas, die deelnam aan de parade in Bogota, zei dat het “ter nagedachtenis aan alle mensen die het slachtoffer zijn geworden van conflicten” vanwege hun seksuele geaardheid, “maar ook een dag om te vieren omdat… we vooruitgang hebben geboekt.”

Bron :
Foto:semana.com