Miguel Ángel López was niet te stoppen in de Ronde van Colombia

Miguel Ángel López werd zondag gekroond tot kampioen van de Ronde van Colombia, die hij van start tot finish domineerde, want hij won ook de slotdag, een individuele tijdrit van 42 kilometer.

De wielrenner, 29 jaar geleden geboren in Pasca, Colombia, startte als favoriet om de wedstrijd te winnen en bekrachtigde die voorwaarde door de proloog en acht etappes te winnen, waarvan zeven op rij.

De enige die in opstand kwam tegen de hegemonie van de inmiddels kersverse kampioen was de sprinter Jonathan Guatibonza (GW Shimano-Sidermec), die de tweede etappe won. Anders alles voor Miguel Ángel ‘Supermán’ López.

López kwam dit jaar bij Team Medellín aan na zijn abrupte vertrek bij Astana, dat zijn contract beëindigde vanwege vermeende banden met Marcos Maynar, een arts die onderzocht werd in de zaak van drugshandel in Spanje en die heeft gezegd dat de Colombiaan alleen voedingsondersteuning gaf.

Voor López is dit zijn eerste titel in de Ronde van Colombia, waaraan hij eerder niet kon deelnemen omdat hij op zeer jonge leeftijd naar Astana ging waar hij tussen 2015 en 2020 was en het jaar daarop ging hij naar Movistar.

Deze overwinning voegt zich bij die van de Ronde van Zwitserland (2016) en bij zijn figuraties in de drie groten van het wereldwielrennen: hij werd derde in de Giro d’Italia (2018), zesde in de Tour de France (2020), derde in de Ronde van Spanje (2018), vierde in dezelfde wedstrijd in 2022.

Tijdens het seizoen heeft López 23 overwinningen behaald, waarvan 17 in wedstrijden van de International Cycling Union (UCI), wat hem in 2023 de meest ervaren deelnemer ter wereld maakt, waardoor Tadej Pogacar op de tweede plaats staat, die er 14 draagt.

Van die 23 overwinningen voor López dit jaar waren er zes titels: Clásica de Villeta, Vuelta a San Juan (Argentinië), kampioen tijdrijden van het nationale wielrennen, Vuelta al Tolima, Tour de Catamarca en de Vuelta a Colombia.

In de Vuelta a San Juan was hij naast de individuele eindzege ook de beste in één etappe. In die race haalde hij Filippo Ganna en Remco Evenepoel in.

Zondag domineerde en bevestigde Miguel Ángel López zijn status als specialist in de strijd tegen de stopwatch en versloeg hij zijn rivalen met solvabiliteit in de 42 kilometer.

Het kostte Rodrigo Contreras (Colombia power for life) 38 seconden, bijna een seconde per kilometer; terwijl Aldemar Reyes (Team Medellín) 2 minuten en 51 seconden verwijderd was.

In het individuele algemeen klassement overtrof López Contreras, tweede, met 6 minuten en 17 seconden, terwijl de derde plaats op het laatste podium naar Wilson Peña (Team Sistécredito) ging met 7 minuten en 12 seconden.

‘Supermán’ klom niet alleen voor de algemene trui, maar ook voor de bergtrui en de puntentrui, dat de renner met de meeste eerste plaatsen in de etappes beloont. Evenzo werd hij teamkampioen.

“Mijn team heeft van begin tot eind gewerkt. We hebben geen enkel probleem gehad en alles was in ons voordeel”, vertelde de kampioen aan verslaggevers.

De beste van de sub-23 was Diego Pescador (GW Shimano Sidermec), die in de laatste fractie de leiding overnam van Juan Pinilla (Team Ingeniería de Vías).

Bron :
Foto:Luis Eduardo Noriega A.