Moord op sociale leiders in Colombia bereikt record in 2022

In Colombia werden in 2022 215 sociale leiders en mensenrechtenactivisten vermoord, het hoogste aantal ooit, omdat illegale gewapende groepen hun aanvallen in belangrijke drugshandelgebieden intensiveerden, zei de mensenrechtenombudsman van de regering maandag.

Het aantal gedode mensenrechtenactivisten en sociale leiders – een term die onder meer verwijst naar leiders van gemeenschappen, land en milieu – steeg van 145 in 2021 en 182 in 2020, zei de ombudsman in een verklaring.

“Het is een ernstige impact op de basis van de democratie, want dit zijn leiders die de zorgen van het volk opnemen, die woordvoerders zijn en die werken voor een land waar de mensenrechten worden gerespecteerd,” zei ombudsman Carlos Camargo in een verklaring.

Geweld tegen sociale leiders en burgers is een groot probleem in Colombia en opeenvolgende regeringen zijn geconfronteerd met oproepen van de internationale gemeenschap en niet-gouvernementele organisaties om meer te doen.

Ondanks het streven van president Gustavo Petro naar vrede in het hele land, gingen de aanvallen op sociale leiders en mensenrechtenactivisten na zijn aantreden in augustus door, met 82 doden in de laatste vijf maanden van het jaar.

Petro wil een einde maken aan het bijna zes decennia durende binnenlandse gewapende conflict in Colombia, dat tussen 1985 en 2018 aan minstens 450.000 mensen het leven heeft gekost.

Zijn regering begon in november vredesbesprekingen met de rebellengroep van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) in Venezuela en wil een vredesakkoord uit 2016 uitvoeren met dissidente facties van de inmiddels gedemobiliseerde FARC-guerrilla die het akkoord verwerpen.

Bron :
Foto:lapatria.com