Nairo Quintana eindigt 2e in koninginnenrit Giro d’Italia

De Giro d’Italia 2024 beleefde zijn 15e dag. De 107e editie van de wedstrijd, met een aantal van de beste renners uit de World Tour, kende weer een etappe van 222 kilometer. De dag werd betwist met de beklimming van de Mortiloro en twee passen van eerste categorie aan de finish. Daar probeerden Daniel Martinez en Eiiner Rubio tijd te winnen van leider Tadej Pogacar.

Voor deze dag wist het peloton dat de bergen het verschil zouden maken in het algemeen klassement. Vanaf de eerste meters begon elke renner zich te concentreren. De leiders van de ploegen wisten dat ze hun krachten moesten sparen om de laatste kilometers goed af te sluiten. Daarom werd de kopgroep gevormd met nog meer dan 130 kilometer te gaan.

Daar namen de koplopers wat afstand en gaven de weg vrij voor de groep om te gaan selecteren op de klim. Nairo Quintana had een briljante dag en was in tegenstelling tot andere dagen de sterspeler tot twee kilometer voor de finish. Op dat moment pakte Pogacar, die hard van achteren kwam, hem om een einde te maken aan zijn droom om de koninginnenrit te winnen.

Uiteindelijk werd de Sloveense renner Tadej Pogacar de winnaar van de dag. De UAE Team-renner klokte een tijd van 06:11:41. Nairo wist stand te houden zonder veel tijd te verliezen aan de finish en kwam slechts 29 seconden achter de algemene leider over de finish.

De derde plaats ging naar de Duitser Georg Steinhauser van EF Easy post die op 02:32 achterstand finishte. De dag had een grote Colombiaanse hoofdrolspeler met Daniel Martinez op de vijfde plaats op 02:51 en Einer Rubio op de zevende plaats op 02:59.

Het algemeen klassement bleef grotendeels ongewijzigd, maar de titel van de Sloveen was zo goed als bezegeld. Tadej is nu de leider met een tijd van 56:11:42. Op de tweede plaats staat Geraint Thomas met 06:42 en de Colombiaan Martínez is derde met 06:57 achterstand.

Aan Colombiaanse kant staat Martinez nog steeds op de derde trede van het podium. Einer Rubio (Movistar) is teruggekeerd in de top 10 en staat negende met een achterstand van 12:13. Esteban Chaves (EF Education – EasyPost) is 19e op 28:03.

Bron :
Foto:rcnradio.com