Nairo Quintana: ‘Woorden Nibali maken me kwaad’

Nairo Quintana is de enige van de Grote Vier die nog nooit de Tour won. Toch is de kopman van Movistar met dit parcours voor veel kenners de favoriet. Hij draagt de hoop van heel Colombia op de allereerste Tourzege ooit met zich mee. Meer zelfs: hij is de Messias van een heel continent dat al tientallen jaren snakt naar het geel in Parijs. ‘Uit respect voor de tegenstanders zeg ik niet dat ik gá winnen, ik wíl winnen.’

Vincenzo Nibali vroeg zich tijdens de Dauphiné af waar je na de Ronde van Romandië eigenlijk uithing. Begrijp je zijn opmerking?

‘Dat maakte me wel wat kwaad. Hij zei langs zijn neus weg: En waar is Quintana? Door bij mij thuis te trainen, sla ik twee vliegen in één klap. Ik kan toch niet een heel jaar door weg zijn van mijn familie, mijn vrienden, mijn leefwereld. Na twee maanden Europa was ik blij dat ik in mijn vertrouwde omgeving was.’

‘Ik heb nu eenmaal het voordeel dat ik bij mij thuis in ­Boyacá op grote hoogte kan trainen. Ik hoef daarvoor niet te kamperen op de vulkaan de Teide in Tenerife, zoals de anderen dat doen. Wees gerust, ik word daar ook gecontroleerd. Ze doen het voor alsof Colombia ergens een verloren land is, een jungle. Ver weg van alles en iedereen. Twee jaar geleden liet men ook al uitschijnen dat ik een kind ben van een straatarm gezin. Mijn ouders zijn niet rijk, maar ook niet arm.’