Nationaal park Los Katíos verwijderd van lijst UNESCO Heritage in Danger

Door significante verbeteringen in het beheer van het nationaal park Los Katíos in Colombia is het van UNESCO’s Heritage in Danger (werelderfgoed in gevaar) lijst verwijderd. Tijdens The World Heritage Committee in Bonn, Duitsland, heeft men besloten om het van de ‘werelderfgoed in gevaar lijst’ te verwijderen vanwege de maatregelen van de nationale autoriteiten in Colombia om de illegale winning van hout en overbevissing te verminderen.

Het park werd in 2009 op de lijst van Werelderfgoed in gevaar geplaatst op verzoek van de Colombiaanse regering om ernstige schade te voorkomen, met name ontbossing, ongeautoriseerde nederzettingen, illegale visserij en om de jacht aan te pakken.

Het park met een oppervlakte van 72.000 hectare in het noordwesten van Colombia werd in 1994 ingeschreven bij UNESCO op de lijst van werelderfgoed. Het bestaat uit lage heuvels, bossen en vochtige vlakten. Het heeft een uitzonderlijk niveau van biodiversiteit met een aantal bedreigde diersoorten en tal van inheemse planten.

Het World Heritage Committee prees de inspanningen van de Colombiaanse regering en zei dat Los Katíos een  mooi voorbeeld is hoe de ‘lijst van werelderfgoed in gevaar’ kan dienen om de internationale samenwerking te mobiliseren om wereldeigendom te beschermen.