Nederlands ingenieursbureau gaat kust Colombia beschermen

Een consortium onder leiding van ingenieursbureau Arcadis adviseert het ministerie van Milieu in Colombia bij de ontwikkeling van een masterplan ter bescherming van de Colombiaanse kust. Het project heeft een contractwaarde van €1,3 mln en neemt anderhalf jaar in beslag. Dat heeft Arcadis dinsdagochtend voorbeurs bekendgemaakt. Doel is volgens het bedrijf ‘een duurzame en geïntegreerde lange termijn visie voor de bescherming en ontwikkeling van de Colombiaanse kustlijn te formuleren, waarbij rekening wordt gehouden met klimaatverandering’.

Ernstige kusterosie
Het masterplan wordt door Nederland en het Colombiaanse ministerie van Milieu samen met een gelijke inbreng gefinancierd. Het Nederlandse deel komt uit het Transitiefaciliteitprogramma (TF) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Colombiaanse kust ondervindt ernstige erosieproblemen. Dit bedreigt vele ruimtelijke functies in de kustzone, zoals wonen, toerisme, natuur, havenactiviteiten en infrastructuur. Colombia wil nu een integrale benadering om kusterosie tegen te gaan.

Het Nederlands-Colombiaanse consortium bestaat uit Royal HaskoningDHV, Deltares, Unesco-IHE, Universidad del Norte, Fundación Herencia Ambiental Caribe en Aqua y Terra onder leiding van Arcadis. (bron: fd.nl)