Nederlandse energiebedrijven willen bloedkolen aanpakken in Colombia

Vijf Nederlandse energiebedrijven willen misstanden in de kolensector aanpakken. Ze gaan zich inzetten om de arbeids- en milieuomstandigheden in steenkoolmijnen te verbeteren. Hiervoor hebben ze vandaag een overeenkomst getekend met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Het convenant richt zich speciaal op Colombia. Een kwart van de steenkolen die Nederlandse centrales gebruiken, zou afkomstig zijn van Colombiaanse mijnen waar slechte omstandigheden heersen. De Tweede Kamer drong eerder al aan op openheid. Zij vindt dat voor consumenten helder moet zijn of energiebedrijven zogenoemde bloedkolen gebruiken in hun elektriciteitscentrales.

De energiebedrijven (E.ON, EFZ, Essent, GDF Suez Energie en Nuon) gaan hun leveranciers aanspreken op misstanden in mijnen. Ze gaan ook bekendmaken met welke mijnen ze zaken doen.

Ploumen meent dat de vijf ondernemingen ‘een voorbeeld voor hun Europese collega’s’ zijn. Volgens Frans Geers van E.ON is het convenant een ‘goede stap’ om de omstandigheden te verbeteren waaronder kolen worden gewonnen.

De Colombiaanse kolen komen uit de provincie César. Naast beroerde werkomstandigheden is er sprake van luchtvervuiling. Verder verklaarden voormalig paramilitaire commandanten en getuigen tegenover PAX dat mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitairen hebben gesteund met geld en strategische informatie. Tussen 1996 en 2006 zijn in César door toedoen van deze paramilitairen naar schatting 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven, stelt PAX.

PAX wil schadevergoeding voor de slachtoffers. Ploumen gaat proberen een ‘dialoog’ op gang te brengen tussen de slachtoffers van het gewapende conflict en de mijnbedrijven. Als ze later deze maand op handelsmissie in Colombia is, gaat ze ook langs bij mijnen in César.