Negen militairen gedood bij guerrilla-aanval in Catatumbo

Bij een aanval met explosieven door vermoedelijke leden van het ELN is een militaire eenheid van het nationale leger aangevallen in het landelijke gebied van de gemeente El Carmen in Catatumbo. Bij deze aanslag zijn negen soldaten omgekomen en raakten nog eens negen gewond.

President Gustavo Petro heeft woensdag aangekondigd dat hij de vredesonderhandelaars van de regering, die met de ELN-guerrilla onderhandelt, heeft opgeroepen tot overleg en dat zij na Pasen in Havana, Cuba, een derde gespreksronde zullen beginnen.

De president heeft dit besluit genomen na de aanval van de guerrilla op leden van het Colombiaanse leger. “Ik heb opgeroepen tot overleg met de regeringsdelegatie aan de ELN-tafel, de garanderende landen en de begeleidende landen. Een vredesproces is een serieus proces en moet recht doen aan de Colombiaanse samenleving”, aldus de president via zijn Twitter-account.

Petro veroordeelde de aanval met explosieven tegen leden van het leger in El Carmen waarbij tot nu toe negen soldaten zijn omgekomen. Op zijn Twitter-account zei de president: “totale afkeuring van de aanval op het legerpeloton in Catatumbo, 7 soldaten die hun dienstplicht vervulden en 2 onderofficieren, soldaten van de natie en van de regering van verandering, gedood door degenen die vandaag absoluut ver verwijderd zijn van de vrede en het volk.

De gewonde soldaten zijn geëvacueerd naar de stad Cúcuta om gespecialiseerde medische verzorging te krijgen. Gebleken is dat zij allen ernstige verwondingen aan hun lichaam hebben en daarnaast verwondingen van splinters in hun ledematen.

Legerleider Helder Giraldo zei dat de soldaten hadden gepatrouilleerd bij een van de grootste oliepijpleidingen van het land, die vaak het doelwit zijn van het ELN.

Ze waren niet ingezet voor offensieve doeleinden. De meeste van de soldaten waren jonge mannen van in de 20 die hun dienstplicht vervulden, zeiden de ambtenaren.

Giraldo zei dat het leger “in het gebied operaties zal uitvoeren tegen de verantwoordelijken”.

In Colombia woedt al meer dan een halve eeuw een gewapend conflict tussen de staat en verschillende groepen linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugshandelaren. Ondanks een vredesakkoord waarbij de guerrillagroep FARC in 2017 werd ontwapend, wordt er nog steeds gevochten.

De regering hervatte de vredesbesprekingen met het ELN, dat beschouwd wordt als de laatste actieve guerrillagroep in Colombia, nadat Petro afgelopen augustus zijn ambt aanvaardde en beloofde “totale vrede” te brengen in het door geweld geteisterde land.

De gesprekken met het ELN waren door Petro’s conservatieve voorganger Ivan Duque opgeschort na een autobomaanslag op een politieacademie in Bogota in 2019 waarbij 22 mensen omkwamen. Het ELN heeft deelgenomen aan mislukte onderhandelingen met de laatste vijf presidenten van Colombia.

De besprekingen tussen de vredesonderhandelaren van Petro’s regering en het ELN vonden plaats in Caracas en Mexico-Stad. Een andere ronde zal in Cuba plaatsvinden, maar een datum is nog niet bekendgemaakt. Eerder deze maand kwamen de twee partijen overeen ook gesprekken over een staakt-het-vuren te voeren.

Bron :
Foto:caracol.com.co