Nieuwe maatregelen na moord op inheemse inwoners

President Ivan Duque heeft dinsdag een reeks sociale maatregelen aangekondigd voor het departement Cauca. In de door criminele groeperingen geteisterde regio werden de afgelopen dagen een tiental, voornamelijk inheemse, inwoners vermoord. Vorige week werd de inheemse leider Cristina Bautista en vier bewakers door FARC-dissidenten afgeslacht.

De Colombiaanse regering liet op 31 oktober al weten 2500 elitesoldaten in te zetten in Cauca om het geweld van de dissidente FARC-rebellen te stoppen. Duque heeft kritiek gekregen van de Verenigde Naties en de grootste organisatie van de inheemse bevolking voor het alleen inzetten van militaire macht. Volgens deze organisaties is een militaire strategie niet afdoende en is de door drugshandel geteisterde regio gebaat bij een integrale aanpak. De inheemse bevolking klaagt al langer over de onvoldoende inspanningen van de regering en geen einde maakt aan het geweld tegen de inheemse inwoners.

President Ivan Duque verklaarde tijdens een bezoek aan Popayan, de hoofdstad van Cauca, dat hij een reeks nieuwe maatregelen zal nemen om de toestand in het departement te verbeteren. Hij had het onder andere over subsidies, investeringen in de verkeersinfrastructuur en hulp aan het onderwijs en aan bedrijfsprojecten die door inheemse inwoners worden geleid. Welk bedrag de regering voor de realisatie van de maatregelen wil vrijmaken, zei Duque er niet bij.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co