Noodkreet van ontmijningsbataljon om geëvacueerd te worden

Een noodoproep om te worden geëvacueerd uit het dorp Río Blanco in Baraya, Huila, werd gedaan door de leden van het ontmijningsbataljon nr. 5, getroffen door gewapende groepen die een legervoertuig aanvielen. De gewapende groepen zouden de mineurs van het humanitaire ontmijningsbataljon 24 uur hebben gegeven om het gebied te verlaten.

In een video die werd vrijgegeven, sprak een lid van het ontmijningsbataljon met gebroken stem en gaf aan dat ze niet langer in het gebied konden zijn. Ook kon de gemeenschap hen niet helpen uit angst voor represailles.

“De burgerbevolking laat ons niet in hun huizen, op hun land of naast hen blijven. Ze hebben ons meer pelotons en helikopters beloofd, terwijl we hier alleen zijn met 14 man”, zegt de officier in de video.

De kolonel van de Negende Brigade, Edwin Becerra, gaf op zijn beurt aan dat “gisteren 20 mannen per vliegtuig zijn vertrokken en dat we al de hele tijd plannen maken voor de evacuatie van de andere mineurs, het werk wordt uitgevoerd om het vertrek van iedereen te garanderen zonder de bevolking en de leden van de veiligheidstroepen te treffen”.

Nadat de video van het humanitaire ontmijningsbataljon hebben uiteindelijk de veiligheidstroepen kunnen arriveren in het gebied en slaagden erin hen veilig te evacueren.

In het noorden van Huila, Baraya, Tello, Colombia zijn klachten over afpersing en de constante aanwezigheid van FARC-dissidenten die misdaden plegen in het departement Caquetá bekend.

Bron :
Foto:semana.com