Olielek bij Barrancabermeja na een maand onder controle

Het olielek, dat een maand geleden ontstond en in het noorden van Colombia in de rivieren Lizama en Sogamoso tot een grote milieucrisis leidde, is eindelijk onder controle. Dat maakte oliebedrijf Ecopetrol bekend en zegt dat het lek is gevonden.

Felipe Bayón, CEO van Ecopetrol, kondigde aan dat het olielek in de buurt van de stad Barrancabermeja onder controle is, maar dat de noodtoestand en het interventieplan van kracht blijven zolang de definitieve dichtingswerken van het lek aan de gang zijn.

Een maand geleden ontstond er een olielek in de buurt van de stad Barrancabermeja in het departement Santander, waar de grootste olieraffinaderij van Colombia is gevestigd. Door het lek kwam er ongeveer 550 vaten olie in de aardbodem en in de rivieren Lizama en Sogamoso terecht. Het lek zorgde voor zoveel vervuiling in de omgeving dat er op 3 maart de noodtoestand werd uitgeroepen.

De olieramp bracht grote schade aan waterdieren en de vegetatie in en rondom de rivieren. Volgens milieuorganisaties zijn hierdoor in een maand tijd meer dan 2.400 dieren gestorven. Het gaat vooral om de dieren die in en rondom de rivieren leven. De meeste sterfte komen voor onder vissen, vogels en reptielen en daarnaast zijn er nog meer dan 1000 bomen beschadigd. Een tachtigtal mensen die op de oevers van de getroffen rivieren wonen, werden tijdelijk elders ondergebracht vanwege gezondheidsklachten.

De Colombiaanse minister voor Milieu, Luis Gilberto Murillo, heeft een onderzoek ingesteld om na te gaan in hoeverre Ecopetrol verantwoordelijk is voor de olieramp. Het oliebedrijf zelf heeft nog niet gecommuniceerd over de oorzaak van het lek.