Ontbossing in Colombia in 2023 gedaald met 36 procent

De ontbossing in Colombia is in 2023 met 36 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, aldus het Colombiaanse ministerie van Milieu. Dit terwijl de regering van president Gustavo Petro nu werkt aan het stoppen van de vernietiging van het Amazonegebied.

In een verklaring op maandag zei het Ministerie van Milieu dat de ontbossing vorig jaar in heel Colombia is gedaald tot iets meer dan 792 vierkante kilometer (305 vierkante mijl), vergeleken met ongeveer 1.235 vierkante kilometer (477 vierkante mijl) in 2022.

“Het is heel goed nieuws, maar we kunnen zeker niet zeggen dat de strijd is gewonnen. We blijven de strijd aangaan met illegale economieën”, vertelde minister van Milieu Susana Muhamad aan verslaggevers in de hoofdstad Bogota.

Met name in het Colombiaanse Amazonegebied – traditioneel de motor van het nationale cijfer – daalde de ontbossing met 38 procent tot ongeveer 443 vierkante kilometer, een daling ten opzichte van de bijna 712 vierkante kilometer in 2022.

Toen hij in 2022 werd gekozen, beloofde Petro prioriteit te geven aan milieubescherming en de ontbossing van het Amazonegebied een halt toe te roepen door onder andere de uitbreiding van agro-industrie in het regenwoud te beperken.

De linkse leider heeft ook rijke landen opgeroepen om buitenlandse schulden kwijt te schelden in ruil voor het behoud van gebieden zoals het Amazonegebied, waarvan wetenschappers zeggen dat de vernietiging de wereldwijde klimaatcrisis kan verergeren.

Voortschrijdende vredesbesprekingen tussen de regering en gewapende groepen in het gebied, samen met financiële stimuleringsmaatregelen voor boeren in het Amazonegebied om te helpen bij het behoud, zorgden vorig jaar voor een daling van de ontbossing – het laagste niveau in 23 jaar. In 2022 was de ontbossing al met 29 procent gedaald.

Milieudeskundigen hebben gezegd dat de afname in ontbossing waarschijnlijk ook te maken had met orders van dissidente groepen strijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) die ontbossing verboden.

Muhamad, de minister van Milieu, zei maandag dat de sterke aanwezigheid van de regeringstroepen in deze gebieden en de voortgang van de vredesbesprekingen essentieel zijn om de neerwaartse trend vast te houden.

Maar ondanks de daling waarschuwde Muhamad in april dat de ontbossing in 2024 was toegenomen door droge omstandigheden die werden verergerd door een sterk El Nino-weerfenomeen.

In augustus 2023 was Colombia een van de Zuid-Amerikaanse landen die overeenkwamen een alliantie te vormen om het Amazonegebied te beschermen.

Samen met Bolivia, Brazilië, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela ondertekende het land een gezamenlijke verklaring met een routekaart van bijna 10.000 woorden om duurzame ontwikkeling te bevorderen, ontbossing een halt toe te roepen en de georganiseerde misdaad die de ontbossing aanwakkert te bestrijden.

Colombia is later dit jaar gastland voor de COP16-top van de Verenigde Naties over biodiversiteit in de stad Cali.

Bron :
Foto:Portafolio.co