De politie in Colombia zegt dat het aantal ontvoeringen sinds 2000 met 92 procent is gedaald.
Het hoofd van de contra-ontvoeringspolitie, Fernando Murillo, zei in een interview met radiozender RCN dat er dit jaar 188 mensen zijn ontvoerd.
Colombia was jarenlang de wereld van ontvoeringen. Mensenrechtenorganisaties schatten dat er sinds 1970 bijna 33.000 mensen zijn ontvoerd.
Het vredesakkoord met de grootste guerrillabeweging van Colombia, de FARC en de verbeterde beveiliging hebben geleid tot deze “historische verandering”, aldus Murillo.
Hij zei dat de FARC in 2016 geen enkel persoon heeft ontvoerd. De Colombiaanse regering en de FARC ondertekenden op 24 november een vredesakkoord, waarmee een einde kwam aan een gewapend conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd.
Murillo zei dat 88 procent van de ontvoeringen in 2016 gepleegd zijn door “gewone misdadigers” die niet tot de FARC of tot het ELN behoren. ELN, de tweede guerrillagroep in het land, is verantwoordelijk voor 1 procent van de ontvoeringen in het land. De overige 11 procent van de ontvoeringen worden begaan door georganiseerde misdaadbendes.
Tussen De marxistische rebellengroep ELN en de Colombiaanse regering is een patstelling ontstaan. De agenda van de vredesbesprekingen liggen al enige tijd kant en klaar, maar het ELN weigert zich te voldoen aan een eis van de regering, het vrijlaten van hun laatste gijzelaar Odín Sánchez. De regering heeft de start van de vredesgesprekken met het ELN uitgesteld tot 10 januari in de hoop dat de rebellen voormalig congreslid Odín Sánchez vrijlaten.
Mexico heeft ondertussen Colombia voorbij gestreefd met het hoogste aantal ontvoeringen in het Amerikaanse continent. Volgens de Mexicaanse regering zijn er 1000 ontvoeringen per jaar, maar volgens een onderzoek van het Nationale Instituut voor Statistiek en Geografie ligt het aantal voor 2015 dichter bij 64.500.