Oppositie tegen regering Petro groeit: demonstraties in steden tegen zijn hervormingen

Acht maanden na zijn regering, te midden van controverses die zijn hervormingen blijven vertragen en zijn meerderheden in het Congres doen wankelen, kreeg president Gustavo Petro zaterdag in tien steden in het hele land te maken met massale demonstraties van burgers die zich verzetten tegen zijn regering en oplossingen eisen op economisch en sociaal gebied.

De demonstraties, die rond 10.00 uur begonnen, vonden plaats in verschillende regio’s van Colombia, maar concentreerden zich op Medellin en Bogota. Als teken van de onvrede die in het land lijkt te broeien, werden ook protesten geregistreerd op het eiland San Andrés, waar zakenlieden, handelaren en gewone mensen maatregelen eisten om het toerisme nieuw leven in te blazen na de mislukte exploitatie van luchtvaartmaatschappijen.

In Medellín, waar zón 10.000 mensen zich tussen Avenida Oriental en La Alpujarra verzamelden, klonken leuzen als “Petro beloont de misdaad en maakt een einde aan de veiligheid”.

Senator Paola Holguín van het Democratisch Centrum trok in de hoofdstad van Antioquia op en riep de regering en de leden van het Congres op “verantwoordelijk te zijn voor het heden en de toekomst van 50 miljoen Colombianen”, waarbij zij duidelijk verwees naar een van de meest omstreden projecten van de uitvoerende macht: de hervorming van de gezondheidszorg. “Medellín uit zich met burgerzin in de straten tegen de petroreformas”, voegde hij eraan toe.

Tijdens de demonstraties waren er echter ook berichten ter ondersteuning van de veiligheidstroepen, vooral dagen nadat beroepsmilitairen hun eigen demonstraties organiseerden om een onregelmatig vertrek uit de instelling aan de kaak te stellen.

In Bogotá, waar posters te zien waren met boodschappen als “Weg met Petro” en “Politieke dood voor Corcho”, werd de bijeenkomst gehouden nabij het Nationaal Park in het centrum van de stad, in de richting van Plaza de Bolívar. Er waren ook voorkandidaten en de deelname van de voormalige minister van Defensie uit het tijdperk Duque, Diego Molano, die nu burgemeester van de hoofdstad wil worden, trok de aandacht. Ook senator Paloma Valencia, een van de initiatiefnemers van de demonstraties, was aanwezig.

Bron :
Foto:elcolombiano.com