Paus in Cuba roept op tot vrede tussen FARC en Colombia

Paus Franciscus heeft de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen opgeroepen vrede te sluiten en daarmee een einde te maken aan het langlopende conflict tussen beide partijen. Dat deed hij zondag aan het eind van een mis op het Plein van de Revolutie, in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Een aantal dissidenten werden door de Cubaanse politie opgepakt tijdens de mis. Ook grepen agenten in toen enkele aanwezigen begonnen te schreeuwen en folders probeerden uit te delen, volgens persbureau Reuters.

Over de relatie tussen Colombia en FARC
Over de vredesgesprekken tussen FARC en de Colombiaanse regering zei de paus:
“Alsjeblieft, we hebben het recht niet om nog een mislukking toe te staan op dit pad van vrede en verzoening.”

De FARC en de Colombiaanse regering, die al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in een gewelddadig conflict zijn verwikkeld, zijn al bijna drie jaar bezig met vredesbesprekingen in Havana.
Over de relatie tussen Cuba en de VS

Eerder sprak de paus de hoop uit dat de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten verder normaliseert. Na zijn aankomst op het eiland afgelopen nacht moedigde hij beide landen aan verdere stappen tot verzoening te nemen.

Cuba en de Verenigde Staten hebben sinds kort weer diplomatieke betrekkingen, onder meer dankzij bemiddeling van de paus. Na zijn aankomst in Havana zei de 78-jarige kerkleider:
“Het is een teken van overwinning van de cultuur van de ontmoeting, van de dialoog.”

Paus voor het eerst in Cuba
Het is de eerste keer dat Franciscus een bezoek brengt aan Cuba. In de eerste decennia na de revolutie van 1959 waren veel kerkelijke activiteiten verboden. Later kreeg de Kerk meer ruimte. In 1998 bracht Johannes Paulus II een beladen bezoek aan Cuba. De kerkvorst, die eerder het communisme in zijn vaderland Polen bestreed, bepleitte toen dat Cuba zich opende voor de wereld en vice versa. De Argentijn Franciscus krijgt kritiek van dissidenten omdat hij niet kritisch genoeg zou zijn jegens het Castro-regime.

Paus Franciscus zei gisteren in Havana:
“We zijn al enkele maanden getuige van een hoopgevende gebeurtenis: het proces van een normalisering van de betrekking tussen twee volkeren, na jaren van verwijdering.”

Hij riep de Cubaanse en Amerikaanse leiders op hun inspanningen door te zetten “als een voorbeeld van verzoening voor de hele wereld”.
Ontvangst door Raúl Castro

Paus Franciscus werd in Havana onthaald door de Cubaanse president Raúl Castro. Castro bedankte de paus voor zijn inspanningen om de relatie tussen Cuba en VS te verbeteren. Hij zei ook dat hij hoopte dat Franciscus het handelsembargo, dat 53 jaar geleden door de VS is ingevoerd, kan helpen beëindigen. Castro:
“De blokkade veroorzaakt grote ontberingen voor Cubaanse gezinnen, is wreed, immoreel en illegaal.”

Meer godsdienstvrijheid
Veel Cubaanse burgers waren de straat opgegaan om een glimp op te vangen van de paus. Duizenden mensen stonden in Havana aan de kant van de weg toen de paus langsreed. Zij zwaaiden met de vlaggen van Cuba en van het Vaticaan. Ook werden spandoeken omhoog gehouden met het opschrift: ‘Missionaris van genade, welkom op Cuba’.

Niet alle Cubanen waren welkom. Volgens de Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening zijn tussen de tien en twintig dissidenten opgepakt om te voorkomen dat ze het bezoek van Franciscus konden bijwonen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN zegt dat daarbij daklozen en mensenrechtenactivisten zijn gearresteerd.

Franciscus pleitte op de Cubaanse luchthaven ook voor een grotere godsdienstvrijheid op Cuba. Hij drukte de wens uit dat de kerk op Cuba ‘de middelen’ zal krijgen om zijn opdracht ‘in vrijheid’ te vervullen. Zo’n 60 procent van de 11 miljoen Cubanen is gedoopt in de rooms-katholieke kerk, maar minder dan 5 procent van de bevolking is kerkganger.

Paus Franciscus is drie dagen op het Caraïbische eiland. Het bezoek aan Cuba is het eerste deel van een reis die hem later nog naar de Verenigde Staten zal brengen. De paus brengt op Cuba onder meer een bezoek aan de steden Havana, Holguin en Santiago. Dinsdagavond vertrekt hij naar Washington. (Bron: NRC.nl)