Petro wil Latijns-Amerikaanse alliantie tegen drugs

President Gustavo Petro stelde zaterdag een alliantie voor tussen Latijns Amerikaanse landen om eensgezind de strijd tegen de drugshandel aan te gaan door druggebruik te erkennen als een volksgezondheidsprobleem in plaats van het te bestrijden met wat hij een “mislukte” gemilitariseerde aanpak noemde.

Petro, de eerste linkse president in de geschiedenis van Colombia, sloot de Latijns Amerikaanse en Caraïbische Conferentie over Drugs, die werd gehouden in de stad door te zeggen dat 50 jaar mislukte oorlog tegen drugs had geresulteerd in onmetelijk bloedvergieten en pijn in Latijns-Amerika.

“Wat ik voorstel is om een andere en verenigde stem te hebben die onze samenleving, onze toekomst en onze geschiedenis verdedigt en stopt met het herhalen van een mislukt discours,” zei de Colombiaanse president.

“Het is tijd om de hoop te herstellen en niet de bloedige en wrede oorlogen te herhalen, de slecht genaamde ‘oorlog tegen drugs’, waarbij drugs worden gezien als een militair probleem en niet als een gezondheidsprobleem voor de samenleving,” zei Petro.

Colombia heeft, net als andere Latijns-Amerikaanse landen, te maken met aanhoudend geweld als gevolg van drugshandel en de aanwezigheid van kartels met groeiende vuurkracht en economische macht, volgens veiligheidsbronnen en analisten.

De landen die deelnamen aan de conferentie zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de vraag naar illegale drugs moet worden teruggedrongen door het publiek op te voeden en ongelijkheid, armoede, gebrek aan kansen en geweld te bestrijden.

Ze kwamen ook overeen dat de schadelijke relatie tussen drugshandel en wapenhandel, mensensmokkel, transnationale georganiseerde misdaad, illegale houtkap, witwassen en corruptie moet worden verbroken.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co