Petro zal economische en sociale noodtoestand uitroepen voor La Guajira

De president benadrukte dat drinkwater en gezondheid de grootste problemen zijn in het gebied.

President Gustavo Petro legde vanuit Parijs (Frankrijk) het voornemen uit van de nationale regering om een economische, sociale en ecologische noodsituatie af te kondigen om de crisis in La Guajira aan te pakken, waar een gebrek is aan drinkwater en gezondheidsdiensten, die hebben geleid tot de dood van verschillende kinderen door ondervoeding.

“Water is het belangrijkste probleem. De kinderen die sterven, sterven door gebrek aan water of door een slechte waterkwaliteit,” zei hij.

Hij legde uit dat “ten tweede (is) gezondheid en ten derde (is) de economische basis die de aanwezigheid van de inheemse Wayúu-volkeren en de bevolking in het algemeen duurzaam zou kunnen maken in het Guajira-gebied, dat sterk getroffen zal worden door de tekorten”.

Petro legde uit waarom de noodtoestand in eerste instantie alleen zou gelden voor het departement La Guajira, waar de impact van het El Niño fenomeen groter is. De aankondiging zal door de president zelf worden gedaan vanuit dat departement, van waaruit hij volgende week zijn toespraak zal uitzenden.

“We bestuderen, gezien de oorzaken die zich voornamelijk voordoen op het grondgebied van La Guajira, rond het El Niño fenomeen, de verergering van de klimaatcrisis die de temperatuur met gemiddeld 1,5 graden doet stijgen en een nieuwe gebeurtenis met zich meebrengt die het El Niño fenomeen kan laten voortduren, waardoor een duidelijke noodsituatie ontstaat, namelijk water en dorst, en we zullen proberen om dit met specifieke maatregelen aan te pakken,” zei hij.

De aankondiging komt dagen nadat de Raad van State de regering opdroeg om via de verschillende ministeries en agentschappen de bouw van de stuwdam in de rivier de Ranchería in de gemeente Distracción in het zuiden van La Guajira te voltooien, die de historische drinkwaterproblemen van het schiereiland zou kunnen oplossen.

Bron :
Foto:rcnradio.com