Petrobras zoekt bondgenoten om van Colombia een gasexporteur te maken

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras is van plan samen te werken met andere bedrijven om te profiteren van een belangrijke aardgasreserve in de diepe wateren van de Colombiaanse Caraïben.

De recente vondst van Petrobras in de Colombiaanse Caraïben, in samenwerking met het Colombiaanse staatsoliebedrijf Ecopetrol, markeert het begin van een ambitieuze strategie om de exportcapaciteit van Colombia voor aardgas te vergroten. Jean Paul Prates, president van Petrobras, deelt de ontwikkelingsplannen die erop gericht zijn deze reserves te exploiteren en van het land een belangrijke speler op de gasmarkt te maken.

4 tetra kubieke voet (TPC)
De ontdekking van een een grote reserve van aardgas in de Colombiaanse Caraïben positioneert het land als een potentiële gasexporteur. Samen met partners als Ecopetrol, Shell en Occidental Petroleum overweegt Petrobras de vorming van een consortium om de gezamenlijke export van deze reserves te optimaliseren.

Het vijfjarig Strategisch Plan van Petrobras, met een totale investering van 102 miljard dollar, wijst 73 miljard dollar toe aan olie- en gasexploratie- en productieprojecten. Hoewel slechts 1,3 miljard dollar is toegewezen aan internationale activiteiten, wordt benadrukt dat dit budget cruciale activiteiten in Colombia dekt voor de ontwikkeling van het gasveld Tayrona-blok.

De visie van Petrobras omvat de vorming van een consortium dat de aardgas- en vloeibaaraardgasreserves van verschillende bedrijven in de regio samenbrengt. Jean Paul Prates benadrukt het belang van samenwerking tussen bedrijven met aangrenzende reserves om de efficiëntie van de export en het te gelde maken van gas te maximaliseren.

Met het oog op de maatregelen van de Colombiaanse president Gustavo Petro om de energietransitie te versnellen, verzekert Petrobras dat de plannen hierdoor niet worden beïnvloed. Ondanks de opschorting van nieuwe exploratievergunningen gelden er volgens Prates geen beperkingen voor de offshore gebieden, waar de reserves zich bevinden.

Petrobras ziet het project als een kans om de gasimport van Colombia te verminderen, de energie- en petrochemische industrie een impuls te geven en bij te dragen aan de economische ontwikkeling. Prates wijst bezorgdheid over mogelijke inmenging van Gustavo Petro’s energiebeleid van de hand en wijst erop dat de exploitatie in offshore gebieden niet in twijfel wordt getrokken door de president.

De strategische alliantie tussen Petrobras en zijn potentiële partners belooft van Colombia een belangrijke speler te maken in de export van aardgas. Dit project, gesteund door een miljoeneninvestering, betekent niet alleen een stimulans voor de Colombiaanse economie maar ook een kans in de context van de overgang naar duurzamere energiebronnen.

Bron :
Foto:caracol.com.co