Plastic zakken mogen niet meer gebruikt worden in Colombia

Het gebruik van plastic in Colombia zal een grote verandering ondergaan door Wet 2232 van 2022, die acht producten van plastic zal verbieden vanaf 7 juli 2024. Het stelt ook de afschaffing van 21 producten tegen 2030 vast.

Deze maatregel is bedoeld om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en de vervuiling door plastic te verminderen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties (VN), opgesteld door Greenpeace, wordt er jaarlijks ongeveer 300 miljoen ton plastic afval geproduceerd, waarvan 80% in de oceanen terechtkomt.

Hetzelfde onderzoek voorspelde dat tegen 2050 ongeveer 12 miljard ton plastic afval de planeet zal vervuilen. Het is bekend dat het meer dan 100 jaar duurt voordat plastic is afgebroken.

De minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Susana Muhamad, sprak over deze kwestie en zei wat ze met deze nieuwe wet willen bereiken.

“Met deze maatregel willen we bereiken dat in 2030 alle in Colombia geproduceerde kunststoffen herbruikbaar of recyclebaar zijn. We nodigen iedereen uit om alternatieven voor de circulaire economie te overwegen en het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik, dat we momenteel als onmisbaar beschouwen, te verminderen,” zei zij.

Het is vermeldenswaard dat bedrijven die de verordening niet naleven aanzienlijke boetes kunnen krijgen, variërend van 100 tot 50 duizend wettelijke maandelijkse minimumlonen, evenals de inbeslagname van de plastic elementen en in ernstige gevallen de tijdelijke of definitieve sluiting van de vestiging.

Minister Susana Muhamad benadrukte hoe belangrijk het is om van deze overgang naar een circulair economisch model een voorbeeldmodel te maken tijdens COP16. Ze benadrukte dat dit cruciaal is om vervuiling door microplastics tegen te gaan en om vooruitgang te boeken met het wereldwijde verdrag voor de uitbanning van plastic voor eenmalig gebruik.

De producten die niet langer toegestaan zullen zijn, zijn de volgende: plastic rietjes, plastic roerstaafjes, plastic ballonhouders, plastic wattenstaafjes, Plastic puntzakken voor het verpakken en vervoeren van boodschappen, voorgesneden zakken voor fruit en groenten, plastic waszakken, plastic zakken voor het verpakken van tijdschriften en advertenties.

Er moet worden opgemerkt dat deze verordening drie uitzonderingen kent: zakken voor dierlijke producten, natte producten of producten die gekoeld moeten worden en zakken voor medische en chemische producten die om veiligheidsredenen speciale bescherming nodig hebben.

Bron :
Foto:rcnradio.com