Poppen verbranden in het nieuwe jaar

Het oud en nieuw kent veel tradities. Het is een feestelijk gebeuren en is vaak een moment om terug en vooruit te kijken. We vieren de mooie momenten en toasten op een voorspoedig jaar. Maar het is ook een moment om gebeurtenissen te vergeten en achter ons te laten.

In Colombia hebben ze een traditie dat ze “el año viejo” noemen (het oudjaar).  Om al het negatieve in het nieuwe jaar achter te laten worden in Colombia poppen gebruikt. Deze levensgrote poppen worden gekleed in oude vodden en worden dan in december, ook wel na kerst, aan de kant van de weg gezet. Sommige families laten de pop kleden met van ieder familielid een kledingstuk. De poppen, neergezet door de buurt, een familie of een groep vrienden, worden vervolgens voorzien van berichten met gebeurtenissen die men achter zich wil laten. Dit kan door de pop te vullen met geschreven papiertjes of wat ook wel wordt gezien is door de pop met een stift te beschrijven.

Klokslag 12 uur bij het aanbreken van het nieuwe jaar worden de muñecos in brand gestoken om al het negatieve achter zich te laten en al het positieve aan te trekken. Door de poppen te verbranden kan het nieuwe jaar begonnen worden met een schone lei vol positieve energie.

Een veel gevaarlijke variant op deze traditie is de poppen te vullen met vuurwerk en deze in het nieuwe jaar aan te steken. Deze traditie wordt nog steeds toegepast waarbij gepaste afstand gewenst is wanneer het vuurwerk alle kanten opvliegt. Deze poppen staan langs de weg met een bakje of bekertje in de hoop een donatie te krijgen van voorbijgangers. Van het geld wordt vuurwerk gekocht en in de poppen gestopt.

Ano_Viejo_2014

De pop dat symbool staat voor het oude jaar wordt gekleed als een oude man omringt met lege flessen drank en een sigaar in de mond. De poppen worden ook wel gemaakt en gekleed als bekende personen om met een knipoog een (politieke) statement te maken.

AnoViejo_2014

Uiteraard is het leuk om samen met je vrienden of familie de poppen zelf te maken en aan te kleden. Voor de mensen die er geen tijd voor hebben zijn er bedrijven die kant en klare poppen te koop aanbieden. Aan het eind van het jaar is het dan ook een leuke vertoning als bedrijfjes hun verscheidenheid aan muñecos langs de weg te koop aan bieden.

Andere tradities rond de jaarwisseling zijn onder andere; klokslag 12 uur twaalf druiven eten (voor elke maand een), geel ondergoed dragen, met een koffer een blokje om lopen, geld op zak, linzen eten of op zak dragen en elkaar onder gooien met meel.

Elke stad en streek in Colombia heeft tijdens oud en nieuw zijn eigen variatie op hun traditie. Het hierboven beschrevene kan afwijken of kent meerdere varianten.