President Duque kondigt offensief aan tegen voormalige FARC-rebellen en looft beloning uit

President Iván Duque heeft een offensief aangekondigd tegen de voormalige leiders van de rebellenbeweging FARC. Die hebben woensdag in een video gezegd de wapens weer op te pakken, omdat het vredesakkoord van drie jaar geleden zou worden geschonden door de Colombiaanse regering.

In de videoboodschap was de voormalige FARC-commandant, Luciano Marín Arango alias Iván Márquez, met zo’n twintig gewapende strijders te zien. Aan zijn zijde stond ook de vroegere guerrillacommandant Seuxis Hernández Solarte alias Jesús Santrich. Márquez zegt dat de regering hen heeft gedwongen om “weer ten strijde te trekken”.

De president zei in zijn toespraak dat hij een speciale eenheid zal inzetten met extra middelen om de voormalige FARC-commandanten op te pakken.

“Ik heb opdracht gegeven tot de oprichting van een speciale eenheid voor de vervolging van deze criminelen met extra versterkte inlichtingen-, onderzoeks- en mobiliteitscapaciteiten op het hele Colombiaanse grondgebied,” zei Duque.

De president beloofde ook dat voor elke persoon in deze video, een beloning van drie miljard peso’s (bijna 800.000 euro) zal worden uitgeloofd voor de informatie die leidt tot hun gevangenneming.

Het staatshoofd beschreef omschreef de voormalige FARC-commandanten met zijn aanhangers als een bende narcoterroristen die beschermd worden door Venezuela. “We worden niet geconfronteerd met de geboorte van een nieuwe guerrilla, maar eerder met de criminele dreigementen van een bende narcoterroristen die het onderdak en de steun hebben van de dictatuur van Nicolás Maduro,” zei president Duque.

President Duque doelt op de FARC-dissidenten en ELN-rebellen, die acties uitvoeren in Colombia vanuit buurland Venezuela en zich daar ook schuilhouden. Volgens de Colombiaanse president doet zijn ambtsgenoot in Venezuela er weinig aan om deze rebellen op te pakken. Aan de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido vroeg hij om Colombia te steunen in de zoektocht naar de rebellen.

Duque vroeg de Colombianen niet in de val te trappen van degenen die vandaag de dag doen alsof ze zich achter valse ideologie verschuilen om hun criminele structuren te verdedigen.

Voormalige president van Colombia Juan Manuel Santos, die samen met de leider van de FARC het vredesakkoord ondertekende, berichtte op Twitter: “90 percent van de FARC zit nog steeds in het vredesproces. We moeten blijven werken aan de eisen. De overlopers moeten met volle kracht worden onderdrukt. De strijd om de vrede zal niet stoppen!”.

De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC hebben eind 2016 een einde gemaakt aan een meer dan een halve eeuw durend gewapend conflict door een vredesovereenkomst te sluiten. Het grootste deel van de circa 7.000 FARC-strijders legden hun wapens neer en begonnen aan een traject om te integreren in de samenleving. Echter, benadrukken ex-guerrillero’s de regering alsmaar dat ze haar verplichtingen niet nakomt om hen afdoende te steunen en te beschermen.

Bron :
Foto:Caracol