President Gustavo Petro heeft maatregelen aangekondigd om crisis in zuidwesten van land aan te pakken

Volgens de president van de republiek, Gustavo Petro, kan de crisis in het departement Nariño en omliggende gebieden binnen 30 dagen worden opgelost.

Zondag na afloop van de ministerraad in Ipiales, Nariño, heeft Gustavo Petro enkele maatregelen toegelicht die de nationale regering zal nemen om de crisis aan te pakken die is ontstaan door de aardverschuiving op de Pan-Amerikaanse snelweg, waardoor het departement is afgesneden van de rest van het land en met ernstige economische problemen kampt.

In zijn verklaring kondigde president Gustavo Petro aan dat binnen 30 dagen de toegang tot het vrachtvervoer en het openbaar vervoer kan worden vergemakkelijkt door de werkzaamheden aan alternatieve routes voor de Panamerican Highway.

“De oplossing is het openen van alternatieve wegen, die in aanleg zijn; we denken dat ze binnen 30 dagen klaar zullen zijn, om vracht en normaal vervoer tussen de regio en de rest van het land mogelijk te maken,” zei hij.

Bovendien zal, om het tekort aan brandstof in het departement aan te pakken, de prijs van benzine worden verlaagd tot 8.916 pesos en die van diesel tot 1.396.

“De moeilijkheid om benzine naar de regio te brengen leidde tot een enorme prijsstijging. Wij hebben besloten hier een einde aan te maken met prijzen die ons, rekening houdend met de stijging van de vrachtkosten en de moeilijkheden, normaal lijken”, zei hij.

De regering zou een economische noodtoestand kunnen afkondigen om de crisis in het zuidwesten van het land aan te pakken. Anderzijds zal de nationale regering gewassen kopen van landbouwers uit Nariño die worden getroffen door het vervoer van hun producten naar andere delen van het land en deze verdelen in armere gebieden van het departement.

“We gaan de brandstofaanvoer vanuit de maritieme corridor vergroten. Er is al een schip dat deze functie vervult tussen Buenaventura en Tumaco. Dit zal doorgaan tot de noodtoestand voorbij is,” zei de president.

De staat zal ook grond kopen in sommige gebieden in de buurt van de ramp in Nariño, en de getroffen gezinnen zullen van een halve hectare naar vijf hectare vruchtbare grond gaan.

“Als staat zullen wij gewassen uit Nariño kopen, die zullen worden verdeeld in armere gebieden en naar de plaatsen met de grootste honger in Colombia zullen worden gebracht. En er zal ook land worden gekocht en er zal onderwijs worden gegeven aan de gemeenschap, zodat elk gezin dat een halve hectare had, vijf hectare vruchtbare grond krijgt en meer welvaart kan hebben,” legde hij uit.

De president kondigde ook aan dat een managementteam zal worden opgericht om de getroffen departementen in het zuidwesten van het land uit de crisis te helpen.

Bron :
Foto:Presidencia de la República