President Petro begint op 24 juni dialoog met Segunda Marquetalia

De Colombiaanse president Gustavo Petro zet een nieuwe stap in het nakomen van zijn belofte van totale vrede in Colombia: afgevaardigden van zijn regering beginnen maandag in Caracas te onderhandelen met vertegenwoordigers van de FARC-dissident bekend als Segunda Marquetalia.

De gesprekken met de groep onder leiding van de voormalige nummer twee van de nu verdwenen guerrillagroep, Iván Márquez, die een van de belangrijkste ideologische gidsen van de machtige rebellenorganisatie was, zijn het derde vredesvoorstel van de linkse leider, die gelooft dat de uitweg uit het zes decennia durende gewapende conflict in Colombia via overeenkomsten is.

In 2022 begon hij onderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in Caracas, Mexico-Stad en Havana. Daarnaast heeft hij een tafel opgezet met de Estado Mayor Central (EMC), een andere factie van deserteurs uit het vredesakkoord met de FARC dat in 2016 werd ondertekend.

Er zijn geen verdere details over de agenda in Caracas met de Segunda Marquetalia, afgezien van een oprichtingsdocument dat op 5 juni in de Venezolaanse hoofdstad werd ondertekend en gericht is op “het bevorderen van democratische veranderingen en hervormingen voor vrede waarbij de bevolking en gebieden prioriteit hebben en het versterken van sociale mobilisatie”, aldus de regering.

Het document spreekt over de oprichting van onderhandelingscommissies om de de-escalatie van het conflict, de opbouw van vredesgebieden en de zorg voor de slachtoffers te bewerkstelligen.

Voordat de gesprekken begonnen, kondigde de commandant van de Colombiaanse strijdkrachten, generaal Helder Giraldo, aan dat “er benaderingen zijn” om tot een bilateraal staakt-het-vuren te komen.

Het Caracas-document is ondertekend door Iván Márquez, die de op een na belangrijkste man was in de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) toen die guerrilla de vrede ondertekende om een ​​politieke partij te worden.

Luciano Marín, zijn echte naam, was de hoofdonderhandelaar voor de rebellen en bleef na de ondertekening een paar jaar in het proces, maar hij liep over en in 2019 verscheen hij opnieuw in een video waarin hij een nieuwe gewapende revolutie aankondigde.

In 2023 speculeerden lokale media over zijn dood in Venezuela na een aanval. Later verzekerde de regering van Petro dat hij in dat land aan het herstellen was van zijn verwondingen.

Op 11 mei verscheen Márquez opnieuw in een video waarin hij zijn steun uitsprak voor Petro, met wie hij in februari overeenkwam om onderhandelingen te beginnen.

Volgens berekeningen van de militaire inlichtingendienst telt de Segunda Marquetalia ongeveer 1.660 strijders. Analisten zijn van mening dat het een zwakke guerrilla is vergeleken met het Nationale Bevrijdingsleger en de dissidenten van de Centrale Generale Staf onder leiding van alias Iván Mordisco, een leider die in 2016 geen vrede tekende.

Bron :
Foto:bluradio.com