President Petro belooft met Spanje samen te werken om huidige bedreigingen het hoofd te bieden

President Gustavo Petro heeft woensdag gezegd dat hij “in broederschap” met Spanje zal strijden tegen de bedreigingen van de klimaatverandering en de uitdagingen voor de toekomst van de mensheid, “samen handelend” in een verbintenis die niet gericht is op het verleden.

“We moeten samen handelen”, zei Petro in zijn toespraak tot het Spaanse Congres van Afgevaardigden, de Tweede Kamer, tijdens zijn staatsbezoek dat woensdag begon met een receptie in het Koninklijk Paleis in Madrid.

De Colombiaanse leider hield zijn toespraak nadat hij maandag, op de Internationale Dag van de Arbeiders, in Bogota controversiële opmerkingen had gemaakt over het “juk” dat Spanje de afgelopen eeuwen aan Ibero-Amerika had opgelegd.

De Spaanse regering gaf geen commentaar op de opmerkingen van Petro van maandag en benadrukte dat de regering van premier Pedro Sanchez altijd streeft naar goede diplomatieke betrekkingen met de regeringen van de rest van de wereld.

“Natuurlijk zorgt de regering van Spanje voor haar diplomatieke betrekkingen met alle regeringen van de wereld en ook met die van Colombia,” was het enige wat de Spaanse regeringswoordvoerster Isabel Rodriguez tijdens een persconferentie over de kwestie zei.

In zijn toespraak tot het Spaanse parlement benadrukte Petro het belang van het feit dat Spanje in de tweede helft van dit jaar het roulerende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, in welke periode in juli in Brussel een topconferentie zal worden gehouden met ambtenaren van de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC).

“Dus, met Spanje als een wereldmacht van leven die Europa leidt, met onze steun en hulp, in een nieuwe broederschap zal bouwen aan een wereldmacht van leven op de planeet Aarde,” zei Petro.

Petro benadrukte ook zijn zorgen voer het klimaat en zei dat nu “de mensen moeten leiden naar onbekende werelden, naar een verandering en transformatie van de mensheid” die een verandering in cultuur, productie- en consumptiewijzen moet omvatten, waarbij vuile energiebronnen worden opgegeven en de nadruk wordt gelegd op water-, wind- en zonne-energie.

Om dat te bereiken moeten alle leiders in de wereld hun acties coördineren om de gebieden en het overheidsbeleid te vinden die het mogelijk maken “dat de mensheid blijft bestaan en dat het leven op deze planeet blijft bestaan”.

Petro – die verblijft in het El Pardo paleis, een locatie die voorbehouden is aan staatshoofden die een officieel bezoek brengen aan Spanje – is op staatsbezoek met als doel om de politieke, economische en handelsbetrekkingen met Spanje te versterken en kwesties van wederzijds belang te behandelen, waaronder het proces dat door Bogota wordt gestimuleerd om vredesakkoorden te sluiten met nog steeds actieve guerrillagroepen.

Petro’s aanwezigheid in Madrid zal ook worden gemarkeerd door een conferentie over het politieke proces in Venezuela die door Colombia is georganiseerd om te proberen de betrekkingen tussen de president van dat land, Nicolas Maduro, en de politieke oppositie te heroriënteren.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co