President Petro beschuldigt criminele groepering van verbreken staakt-het-vuren

President Gustavo Petro heeft maandag gezegd dat de Clan del Golfo, de grootste criminele organisatie van het land, een staakt-het-vuren heeft verbroken en dat er geen onderhandelingen met de groep mogelijk zijn als zij de aanvallen voortzetten.

Het staakt-het-vuren met de Clan del Golfo, ook bekend als de Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC), maakte deel uit van de inspanningen om een einde te maken aan het aandeel van de groep in het binnenlandse conflict in Colombia, dat aan minstens 450.000 mensen het leven heeft gekost.

In een radio-interview beschuldigde Petro de groep ervan een gemeentelijk aquaduct in het departement Antioquia te hebben vernield tijdens wegblokkades in verband met protesten van illegale gouddelvers.

De wegblokkades hebben tot 300.000 mensen in 12 gemeenten in twee departementen getroffen, met tekorten aan brandstof, voedsel en medicijnen tot gevolg. De politie heeft vorige week de meeste wegversperringen opgeheven.

“Door het breken van de leidingen hebben ze Taraza zonder drinkwater gelaten. De Clan del Golfo versus nederige mensen”, zei Petro zondag in een Twitterbericht. De groep “heeft het staakt-het-vuren verbroken”, zei hij.

In een afzonderlijk radio-interview op maandag zei Petro dat er “duidelijk geen mogelijkheid tot onderhandelen” was met de groep als zij niet in staat waren illegale zakelijke belangen opzij te zetten. De groep reageerde niet onmiddellijk op de verklaringen van Petro.

De goudmijnexploitant Mineros SA heeft zijn activiteiten in de regio opgeschort totdat het de veiligheid kan garanderen, aldus een verklaring.

De regering van Petro heeft het Congres gevraagd een wet goed te keuren die de bendes vrijlaat, met inbegrip van lagere gevangenisstraffen, in ruil voor het stopzetten van de activiteiten en het betalen van herstelbetalingen aan de slachtoffers.

Ondertussen gaan de protesten van de mijnwerkers door, met aanvallen op medische voorzieningen, vernieling van eigendommen en wegblokkades, met aanmoediging van de Clan del Golfo, volgens het leger, de politie en de regering.

De protesten zijn toegenomen nadat het leger de afgelopen twee weken de operaties heeft opgevoerd en soldaten 13 graafmachines hebben vernietigd om de illegale goudwinning aan banden te leggen.

De praktijk wordt beschouwd als een milieuramp vanwege de vernietiging van talrijke ecosystemen, waaronder de verontreiniging van rivieren met kwik.

De onderhandelingen tussen de regering en de mijnwerkers hebben nog niet tot een akkoord geleid.

Het Nationaal Mijnbouwagentschap (ANM) van de regering zei vorig jaar dat het een overheidsbedrijf zou oprichten om informele mijnwerkers te helpen en de illegale goudhandel in Colombia een halt toe te roepen.

Bron :
Foto:caracol.com.co