Presidenten Colombia en Brazilië beloven samenwerking om Amazonegebied te beschermen

De presidenten van Brazilië en Colombia hebben zaterdag tijdens een bijeenkomst in de Colombiaanse stad Leticia in het Amazonegebied gesproken over regionale coördinatie om ontbossing tegen te gaan en ’s werelds grootste en meest biodiverse regenwoud te beschermen.

“Mijn regering is vastbesloten om tegen 2030 een einde te maken aan illegale ontbossing”, zei de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, die opriep tot betere regionale en wereldwijde coördinatie. “Dit is een verbintenis die de landen in het Amazonegebied samen kunnen aangaan op de komende top in Belem.”`

De ontmoeting tussen Lula en de Colombiaanse president Gustavo Petro volgde op gesprekken in Leticia eerder deze week tussen milieuministers uit landen in het Amazonegebied, waaronder Susana Muhamad uit Colombia, Albina Ruiz Rios uit Peru en Josue Lorca uit Venezuela.

Zowel Petro als Lula, die beiden minder dan een jaar geleden zijn aangetreden, hebben rijke landen opgeroepen om geld op te hoesten om Zuid-Amerikaanse landen te helpen bij het behoud van het Amazonegebied, dat wordt beschouwd als de sleutel in de strijd tegen de wereldwijde klimaatverandering.

De bijeenkomsten in Leticia komen voor een top van Amazonelanden die in augustus door Brazilië wordt georganiseerd in de stad Belem, aan de monding van de Amazonerivier.

De komende top is een poging om de landen van de Amazon Cooperation Treaty Organization te bewegen samen te werken om het bos te behouden en duurzame ontwikkeling te bevorderen in een gebied dat wordt bedreigd door illegale houtkappers en goudzoekers, dierensmokkelaars en drugshandelaren.

De organisatie werd in 1978 opgericht door Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Frans Guyana, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk, is uitgenodigd voor de bijeenkomsten.

Bron :
Foto:@gustavopetrourrego