Proefvluchten in juli om nationaal vliegverkeer te hervatten

President Iván Duque heeft aangekondigd dat er plannen zijn om het luchtvervoer geleidelijk aan weer op gang te brengen en dat er vooruitgang wordt geboekt met de binnenlandse vluchten. Volgens de president zouden in juli proefvluchten worden uitgevoerd in overleg met plaatselijke bestuurders.

“Jullie zeggen: we moeten het transport terughalen. Dat klopt, maar het moet op verantwoorde wijze gebeuren, met een stapsgewijze en regionale aanpak die samen met lokale bestuurders is uitgewerkt. We zijn bezig om in de maand juli enkele vliegerroutes aan te wijzen voor proefvluchten om zo op weg te zijn naar het geleidelijke herstel van het nationale luchtverkeer”, zei de president.

Volgens Duque heeft de regering in internationale kringen over deze reactivering gesproken, waarbij ze naar protocollen heeft gekeken en ook naar preventieve maatregelen.

Duque verduidelijkte dat alle protocollen worden geanalyseerd met het ministerie van Volksgezondheid en met de burgemeesters en gouverneurs van de gebieden waar de proefvluchten worden uitgevoerd.

Volgens de president worden de protocollen al vervroegd, zodat er in juli proefprojecten zullen zijn, zowel voor vliegtuigen als voor bussen, voornamelijk tussen gemeenten die tot nu toe geen bevestigde gevallen van COVID-19 hebben.

Een aantal maatregelen zijn uitgewerkt om de verspreiding van de pandemie te voorkomen, waaronder dat de passagiers twee uur van tevoren aankomen op de luchthaven waar ze hun temperatuur laten opnemen en de passagiers maar met slecht 10 personen in de rij mogen. Daarnaast is het verplicht mondkapjes te dragen en wordt er geen handbagage toegestaan.

Binnenlandse vluchten en intergemeentelijk vervoer zijn in Colombia sinds 24 maart stopgezet. Tot nu toe is er pas sprake van een hervatting van de internationale vluchten vanaf 1 september als de gezondheidscrisis in het land voorbij is. Daarnaast is er gesproken over de veranderingen die luchthavens en luchtvaartmaatschappijen moeten doorvoeren met betrekking tot strenge veiligheidsprotocollen om het luchtverkeer te kunnen hervatten.

Bron :
Foto:ColAeroSpotters