Protestmars in Colombia tegen procureur-generaal Francisco Barbosa

De Colombiaanse onderwijsvakbond Fecode heeft deze donderdag 8 februari opgeroepen tot een nieuwe dag van nationale mobilisatie. Het doel van deze marsen is om “de democratie en de sociale rechtsorde te beschermen”.

De aankondiging komt naar aanleiding van een onderzoek door het Openbaar Ministerie en het Hooggerechtshof (CSJ) naar beschuldigingen van donaties van Fecode aan Colombia Humana, die zouden zijn besteed aan de presidentiële campagne van Gustavo Petro. En zo is het niet geregistreerd.

In de verklaring verwerpt de federatie de gerechtelijke inspectie die het bureau van de zesde procureur-generaal op 22 januari midden in deze zaak heeft uitgevoerd voor het Hooggerechtshof in het hoofdkwartier in Bogotá.

In dit verband verduidelijkte president Gustavo Petro op zijn X-account dat de “razzia bij de vakbond” aantoonde dat er 500 miljoen pesos aan de partij waren gedoneerd, maar niet in zijn campagne terecht waren gekomen:

“Ik belet hen niet om de campagne te onderzoeken, in feite doen het Hooggerechtshof en de Kiesraad dat ook, maar de bedoelingen van de openbare aanklager zijn verraderlijk en hij is geïnspireerd door de groep die erin geslaagd is om de afgelopen tien jaar in het openbaar ministerie te blijven. Een groep die geassocieerd wordt met misdaad en straffeloosheid,” zei Petro.

De vakbond zei dat dit de dag zal zijn om te eisen dat het Hooggerechtshof de verkiezing van een nieuwe ambtenaar die procureur-generaal Francisco Barbosa zal vervangen, versnelt.

Op 8 februari zal de plenaire vergadering naar verwachting opnieuw bijeenkomen om te stemmen over de verkiezing, aangezien de blanco stemming van afgelopen donderdag de grote winnaar was: 15 stemmen, waarmee de magistraten opnieuw mochten vergaderen over de shortlist en hun cv’s mochten bekijken. Volgens de rechtbank is de deadline de 12e.

Als de stemming geen 16 stemmen krijgt, zal aanklager Barbosa de instelling overdragen aan plaatsvervangend aanklager Martha Mancera, wat tot grote afkeuring heeft geleid van de regering en andere linkse sectoren.

“We zullen marsen, sit-ins en cacerolazos organiseren in de departementale hoofdsteden en andere steden en dorpen, volgens de richtlijnen van de vakbonden, in coördinatie met de vakbondscentra en de sociale sectoren,” aldus de verklaring van Fecode.

Bron :
Foto:colombia.as.com