De Colombiaanse regering heeft vrijdag een overeenkomst bereikt met vrachtwagenchauffeurs om de protesten over een verhoging van de dieselprijs op te schorten nadat wegblokkades dreigden te leiden tot voedsel- en brandstoftekorten in de grootste steden.
De overeenkomst kwam er nadat de regering was teruggekomen van haar plan om de dieselprijs vanaf deze maand met 1.904 pesos per gallon te verhogen en in plaats daarvan akkoord te gaan met een stijging van slechts 800 pesos in twee gelijke stappen gedurende de rest van het jaar.
“Na meerdere dagen van dialoog heeft de regering een toezegging ondertekend met de transportbases om de staking op te heffen,” zei het transportministerie in een bericht op X.
De protesten begonnen op maandag deze week.
Eerder werden de dieselprijzen bijna vijf jaar lang vastgehouden op gemiddeld 9.065 pesos per gallon, te midden van overheidssubsidies die volgens minister van Financiën Ricardo Bonilla zo’n 12 biljoen pesos (2,6 miljard euro) per jaar kosten.
Dergelijke hoge kosten betekenen dat de dieselprijs meer in lijn moet worden gebracht met de internationale prijzen om middelen vrij te maken voor sociale initiatieven, aldus de regering.
De regering en de truckers hebben ook afspraken gemaakt over 14 andere punten, aldus het transportministerie, waaronder het opschorten van extra dieselprijsverhogingen totdat er “structurele transformaties” in de sector zijn doorgevoerd.
Naar aanleiding van de protesten en een afzonderlijke reeks aanvallen op twee van zijn pijpleidingen zei het Colombiaanse energiebedrijf Ecopetrol, dat voor het grootste deel in handen is van de staat, donderdag dat het een van zijn velden, die 45.000 vaten per dag produceren, had afgesloten en dat het ook de activiteiten in andere velden zou stopzetten.