Regering overweegt zondag besprekingen te beginnen met dissidenten van de FARC

Woensdag werd bekend dat de Colombiaanse regering van plan is aanstaande zondag vredesgesprekken te organiseren met de dissidenten van de FARC onder leiding van Ivan Mordisco, alias “Iván Mordisco”.

Gezien de versies die in diverse media zijn verschenen, wordt het tijdschema echter geëvalueerd omdat er bezorgdheid bestaat over de veiligheidssituatie van degenen die als vertegenwoordigers van de gewapende groep de dialoog zullen bijwonen.

Danilo Rueda, de Hoge Commissaris voor de Vrede, zei dinsdag echter: “We staan op het punt de verkennende fase af te sluiten, over enkele weken beginnen we met de vredesbesprekingen”.

Hij zei ook dat de conclusies van deze fase in de komende weken bekend zullen zijn om verder te kunnen gaan met de installatie van de onderhandelingstafel, die de eerste stap zal zijn om de dialoog te beginnen waarin de vertegenwoordigers van elke delegatie en het mechanisme van dit proces zullen moeten worden vastgesteld.

Desondanks heeft de krant El Tiempo vernomen dat leden van de regeringsdelegatie die met het ELN in gesprek is, zoals senator Iván Cepeda, al een reis voor zondag hebben gepland. De plaats om aan de tafel te onderhandelen voor vrede zal in San Vicente del Caguan zijn.

Op 13 maart kondigde president Gustavo Petro aan: “Een tweede vredesproces begint. Er zal een tafel worden opgezet tussen de regering en Estado Mayor Central (een dissidente factie van de FARC)”.

Deze boodschap van de president werd bekend nadat de procureur-generaal, Francisco Barbosa, de arrestatiebevelen tegen 19 leden van de zogenaamde “Estado Mayor Central” had ingetrokken.

Petro legde destijds in een brief aan Barbosa uit dat het verzoek om de arrestatiebevelen op te heffen was geformuleerd als een voorlopige maatregel om de besprekingen met deze gewapende structuur te vergemakkelijken.

Dit is het tweede vredesproces dat tijdens deze regering wordt uitgevoerd, aangezien er momenteel een proces gaande is met het ELN, die op het punt staat de derde cyclus in te gaan in Havana, Cuba.

Bron :
Foto:eltiempo.com