Regering verlengt derde gesprekscyclus met ELN in Cuba

De delegaties wezen erop dat de onderwerpen die aan de tafel worden behandeld belangrijk zijn en daarom verlengden ze de duur van de derde cyclus.

Nadat de crisis aan de onderhandelingstafel tussen de nationale regering en de guerrilla’s van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) was overwonnen, kondigden de delegaties donderdag aan dat zij de derde cyclus zullen verlengen tot 8 juni in Havana (Cuba), voor de ontwikkeling van verschillende kwesties, waaronder het staakt-het-vuren.

“De werkzaamheden van de dialoogtafel vorderen positief. Gezien het belang van de onderwerpen op de agenda die zij ontwikkelt (deelname van de samenleving aan het proces van vredesopbouw, staakt-het-vuren en humanitaire acties), heeft zij besloten deze derde cyclus te verlengen tot 8 juni 2023, de datum waarop zij deze cyclus officieel zal afsluiten,” luidt een van de passages van het communiqué.

De delegaties herhaalden “hun dankbaarheid aan het volk en de regering van de Republiek Cuba, alsmede aan de garanderende landen en degenen die het proces begeleiden voor hun onschatbare steun bij de opbouw van de vrede in Colombia”.

Het einde van deze derde cyclus van vredesonderhandelingen was gepland voor eind mei, maar gezien de pauze in de besprekingen als gevolg van verklaringen van president Gustavo Petro over de politieke status van het ELN, hebben de partijen de gemoederen weten te sussen en besloten de afronding van deze cyclus te verlengen.

Bron :
Foto:lafm.com.co