Rodrigo Contreras is kampioen van Vuelta a Colombia 2024

Rodrigo Contreras is zondag gekroond tot kampioen van de Vuelta a Colombia met een dominantie van start tot finish. Zijn overweldigende overwinning op de slotdag, een 17 kilometer lange tijdrit die begon in Medellin en eindigde op Alto de las Palmas, weerspiegelde zich in een 17 kilometer lange tijdrit.

De 30-jarige renner regeert met autoriteit in zijn land, want hij droeg niet alleen geel van start tot finish in de wedstrijd, maar sloeg ook de eerste grote slag door in februari de Tour Colombia 2024 te winnen van de Ecuadorianen Richard Carapaz en Jonathan Caicedo, respectievelijk tweede en derde.

“Ik ben erg blij met deze overwinning hier in Alto de las Palmas. Ik moest op de goede voet beginnen en alles ging goed. Het is een droom die uitkomt en een een enorme blijdschap. Het is een spectaculair jaar geweest,” vertelde Contreras, een renner van World Tour-niveau die ernaar verlangt om terug te keren op topniveau, aan verslaggevers.

Het kostte de nieuwe kampioen 40 minuten en 53 seconden om de finish te bereiken op de Alto de Palmas, waar de Colombiaans-Spaanse renner Óscar Sevilla het Vuelta a Colombia record op de klim in handen heeft met 39:58, behaald in 2015, toen hij deze wedstrijd voor de derde keer won.

De tweede snelste tijd in de laatste etappe ging naar Diego Camargo (Petrolike), die 1 minuut en 5 seconden voorsprong had op de winnaar, terwijl Wilson Peña (Team Sistecrédito) derde werd met een tijd van 42:59.

Contreras, die zijn carrière begon in de Coldeportes Claro ploeg in 2014 en ervaring opdeed in de World Tour door zijn tijd bij Quick Step en Astana, herontdekte zijn beste versie om deel te nemen aan wielerploeg Nu Colombia dit jaar, wat leidde tot een nieuwe verovering met als hoogtepunt de 9 wedstrijddagen in 31 uur, 35 minuten en 34 seconden.

El Rorro’, zoals deze renner geboren in Villapinzón (Cundinamarca) bekend staat, nam 2 minuten en 59 seconden van Diego Camargo (Petrolike), die tweede werd, en 3.42 van Wilson Peña (Team Sistecrédito), die het podium completeerde.

Hij werd ook de opvolger van Miguel Angel ‘Superman’ Lopez, kampioen in 2023 met Team Medellin en die geschorst is voor doping, en voegde zich bij een select groepje: hij is de vijfde Colombiaanse renner in de geschiedenis van de Vuelta a Colombia die de leiderstrui draagt van de eerste tot de laatste etappe.

“Met 30 jaar kan ik zeggen dat ik mijn professionele carrière heb verstevigd. Ik fiets al 20 jaar en ik ben op zoek naar wat me nu allemaal overkomt,” vertelde Contreras, die revanche nam na zijn tweede plaats vorig jaar, aan RCN.

Bron :
Foto:federacioncolombianadeciclismo.com