Ruim 11 duizend gevallen van Zika-virus in Colombia

In Colombia zijn zeker 11.600 mensen besmet met het zika-virus. Dit virus is ongevaarlijk voor volwassenen, maar leidt mogelijk tot geboorteafwijkingen. Ook 459 zwangere vrouwen zijn besmet, meldt het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid.

De causale relatie tussen microcefalie, een hersenafwijking waarbij de baby met een kleinere schedel dan normaal wordt geboren, en het virus is niet bewezen. Erfelijke aanleg en alcohol- of drugsgebruik van de moeder kunnen ook tot microcefalie leiden. Het zika-virus wordt overgedragen door muggen. Vaak voorkomende symptomen zijn lichte koorts, huiduitslag en oogontsteking, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Geïnfecteerden zijn gemiddeld enkele dagen ziek. Er is geen vaccin beschikbaar.
Zuid-Amerika
Uitbraken van het zika-virus hebben zich vooral in Zuid-Amerika voorgedaan. In Brazilië overleden in 2015 29 baby’s aan bepaalde ernstige hersenafwijkingen. Meer dan 2.500 baby’s werden geboren met deze afwijkingen, die de Braziliaanse regering wijt aan het zika-virus.

Eind vorig jaar riep in Suriname de minister van Volksgezondheid zwangere vrouwen op zich strikt te houden aan prenatale controles.

Hawaii
Zaterdag liet het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC weten dat in een ziekenhuis in Hawaii een baby met hersenbeschadiging was geboren die besmet was met het zika-virus. De moeder werd vorig jaar in Brazilië besmet.

Het CDC waarschuwde zwangere vrouwen vrijdag nog dat ze vanwege het zikavirus de komende periode beter niet naar delen van Latijns-Amerika en de Cariben kunnen reizen. Volgens het CDC zijn er geen aanwijzingen dat het virus in Hawaii circuleert.

Sinds 1947
Het virus dankt zijn naam aan het Zikawoud in Oeganda, waar het in 1947 voor het eerst in een resusaap werd aangetroffen. Een jaar later werd het virus daar opnieuw gevonden, maar nu in een mug.

In 2007 werd de eerste grote uitbraak omschreven in Micronesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Eind 2013 startte een grote epidemie in Frans-Polynesië. Tienduizend mensen raakten daar geïnfecteerd. Begin 2015 stelden artsen de eerste patiënten in Brazilië vast. Ook op de Afrikaanse eilandengroep Kaapverdië werden vorig jaar gevallen bekend van het zika-virus. (bron:nrc.nl)