Maandag begint in de Franse hoofdstad Parijs een belangrijke, twee weken durende VN-conferentie. Doel is 195 landen te laten samenwerken in de strijd tegen klimaatverandering.
Op dit moment is President Juan Manuel Santos aanwezig in Parijs voor twee essentiële stops. De eerste begint morgen waar hij samen met zijn ministers, María Ángela Holguín van Buitenlandse Zaken en Gabriel Vallejo van Milieu, Colombia zal vertegenwoordigen op de klimaattop (COP21).
Doel van de conferentie is een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, wanneer het huidige verdrag (het Kyoto-protocol) afloopt.
Vorig jaar, tijdens de Conference of the Parties in Lima, werd al een raamwerk voor het overleg in Parijs bereikt. Alle deelnemende landen moeten voor COP21 plannen indienen bij de VN om de eigen CO2-uitstoot in te perken.
Morgenochtend wordt de top officieel geopend. De staatshoofden en regeringsleiders zullen dan allemaal een toespraak houden. Vertegenwoordigers van 195 landen proberen in de komende twee weken een nieuw klimaatakkoord te sluiten. De klimaattop duurt naar verwachting tot 11 december.
Naar verwachting bezoeken 40.000 deelnemers de klimaatconferentie. Het zijn niet alleen onderhandelingsdelegaties die zich door Parijs begeven, ook vertegenwoordigers van bedrijven en overheden, wetenschappers en ontwikkelings- en milieuorganisaties.
Na de aanslagen van 13 november in Parijs is besloten om de klimaatconferentie vooralsnog door te laten gaan. Premier Valls en minister Fabius hebben wel aangegeven dat er geen gelegenheid zal zijn voor demonstraties en festiviteiten.
De tweede belangrijke stap is de ondertekening van het akkoord dat visumvrijstelling geeft voor Colombiaanse reizigers in de Schengenlanden. Het staatshoofd zal 2 december afreizen naar Brussel om een historisch overeenkomst te ondertekenen. Colombianen kunnen dan vanaf 3 december voor maximaal 90 dagen reizen zonder de verplichting van een visum in 22 landen van de Europese Unie.