Santos roept op om einde te maken aan agressie tegen sociale leiders

Vanuit Mercaderes in departement Cauca riep president Juan Manuel Santos op om de agressie tegen sociale leiders en politieke kandidaten in het kader van de politieke campagne van het land een halt toe te roepen en verzekerde hij dat de staat zich aansluit bij de inspanningen om de voortdurende moord op sociale leiders in het land te voorkomen.

“We moeten degenen die afstand doen van wapens beschermen, degenen die op vreedzame wijze debatteren en protesteren, degenen die binnen de democratie werken, degenen die zich inzetten voor de rechten van de slachtoffers, wij moeten alle Colombianen beschermen.  We zijn bezorgd en bedroefd over de moorden op sociale leiders en mensenrechtenverdedigers”, zei het staatshoofd.

“Als we vrede willen – ware vrede – moeten we als Colombianen, als kinderen van dezelfde natie, gewend raken om meningsverschillen te respecteren en zonder geweld te debatteren.

Daarom wil ik in de weken voorafgaand aan twee cruciale verkiezingen oproepen tot gematigdheid, voorzichtigheid en co-existentie, zodat onze democratie meer dan ooit tevoren wordt versterkt”, voegde hij eraan toe.

Het staatshoofd heeft bevestigd dat degenen die Colombianen aanvallen en terrorisme plegen, geconfronteerd moeten worden met het krachtdadig optreden van de veiligheidstroepen.

Er komt een decreet om het budget voor de veiligheid van sociale leiders te verhogen. Daarnaast komt er een decreet dat gouverneurs en burgemeesters verplicht prioriteit te geven aan de bescherming van sociale leiders op hun grondgebied.