De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zal de Verenigde Staten vragen om de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) van de terroristische lijst te verwijderen en de arrestatiebevelen op guerrilla-leden op te schorten.
“Als de FARC-leden het vredesakkoord ondertekenen, dan doen ze dat omdat ze zelf willen ontwapenen en willen overgaan naar een legaal leven”, zei hij in het interview met AP op het Colombiaanse presidentiële paleis.
De Verenigde Staten heeft sinds 1997 de FARC als een terroristische groep verklaard, net zoals de organisaties al-Qaeda en de Islamitische Staat.
Als er uiteindelijk een vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de rebellen is overeengekomen in Havana dan moet het ministerie van Buitenlandse Zaken overwegen om dit zo snel mogelijk te veranderen, zei Santos.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook al de Colombiaanse paramilitairen uit de terroristische lijst verwijderd.
Santos voegde eraan toe dat hij verwacht dat Washington de arrestatiebevelen tegen de FARC-leiders van 2006 zal opschorten met het oog op de inspanningen van zijn regering om een vredesakkoord te bereiken te ondersteunen.
“Elke inzet van de Verenigde Staten om ons de transitie toe te passen, zoals de opschorting van arrestatiebevelen, zou enorm nuttig zijn,” zei hij.
De Verenigde Staten heeft er op aangedrongen dat de schorsing van arrestatiebevelen op guerrillastrijders afhankelijk is van de justitiële autoriteiten, maar woordvoerder van het ministerie van Justitie, Peter Carr, weigerde commentaar te geven aan AP.
Na meer dan drie jaar van onderhandelen in Havana, zijn de Colombiaanse regering en de FARC bijna overeengekomen tot een definitief vredesakkoord dat naar verwachting op 23 maart ondertekend zal worden.
Santos zal donderdag 4 februari zijn Amerikaanse collega Barack Obama ontmoeten in het Witte Huis vanwege het 15-jarige bestaan van Plan Colombia, een miljarden plan van de Verenigde Staten dat is opgericht om de drugshandel in Colombia te bestrijden.